Zonnecelwagen

Beschrijving

Dit wagentje rijdt op zonne-energie. Het wagentje heeft een richtbare zonnecel die de elektrische energie levert voor een elektromotortje dat via tandwielen de wielen aandrijft. De snelheid bedraagt enkele km/h.

kort filmpje (377KB)

 

Benodigdheden voor de zonnecelwagen

Materiaal per zonnecelwagen:

Basis:

Versie "Kelvin", "Economy Solar Racer Kit" (n°841236 bij Kelvin) met:

OF

Versie "Opitec":

Richtsysteem:

Optioneel:

Gereedschap en toebehoren:

Bijzondere benodigdheden:

Bijzondere vaardigheden

Bouwtijd: 1,5 uur (zonder decoratie).

 

Inspiratiebron

Inspiratiebron is de kit van Kelvin, met daaraan toegevoegd het systeem om de wielen en de zonnecel te richten.

 

Bouwbeschrijving

Zaag het plankje in twee grote stukken van 11 cm en één klein stukje van 2,5 cm lang

Boor een gaatje van 4 mm in het midden van het kleine stuk en op ongeveer 1,5cm van één de uiteinden van de elk groot stuk.

Snij twee buisjes op lengte, ze moeten net iets breder zijn dan de plankjes.

Lijm het kleine stukje plank rechtop en in het midden op de achterzijde van de zonnecel. Een beetje kleefband kan helpen het voorlopig vast te zetten. Laat dit deel even goed drogen en doe ondertussen verder met de andere onderdelen.

Duw op één asje het grote tandwiel en vervolgens een wiel aan hetzelfde uiteinde. Het kan zijn dat je voorzichtig met een hamer in het midden van het wiel moet tikken om het goed op de as te krijgen.

Op het andere asje doe je op één uiteinde een wiel.

Schuif op elk van de asjes een ringetje, een buisje en nog een ringetje. Kijk of er aan het andere eind een voldoende stuk as doorheen komt om het wiel te bevestigen. Is dit niet zo, kort dan het buisje in met een scherp mes. Misschien moet dan ook het plankje smaller gemaakt worden met een scherp mes opdat straks de wielen soepel kunnen draaien, zonder ergens tegen te wrijven.

Is alles op maat dan stop je de as helemaal door het buisje en tik je voorzichtig een wiel op het andere uiteinde. Duw of tik het wiel niet verder dan nodig om vast te zitten, en zeker niet tot helemaal tot tegen het buisje, want dan zou het knellen.

Aan de grote plankjes bevestig je de buisjes met daarin de asjes, aan de rand zonder gat. Je kan ze eerst met wat kleefband vastzetten en dan vastlijmen. Zorg dat de ringetjes aan elke kant mooi naast het plankje komen. De wielen moeten soepel draaien. Let op dat je de as en de wielen niet vastlijmt doordat er lijm aan de uiteinden of binnenin de buisjes komt. Laat de lijm goed drogen voor je met deze stukken verder gaat.

Duw voorzichtig, maar krachtig het kleine tandwiel op de as van de motor. Duw het niet te ver zodat het soepel blijft ronddraaien.

Monteer nu de motor zodanig dat de tandwielen in elkaar grijpen. Zet de motor voorlopig vast met het beugeltje en een wasknijper. Zorg daarbij dat de tandwillen niet te hard tegen elkaar duwen, maar dat ze nog soepel draaien. Als je nog net een dun papiertje tussen de tandwielen kunt rollen is het perfect. Bevestig de motor met enkele druppels lijm aan de achterzijde. Niet te veel lijm gebruiken om te vermijden dat je een as of wiel vastlijm. Als de lijm droog is, mag de beugel er weer af.

Ondertussen kan je de aan draadstang voorzichtig één uiteinde in een rechte hoek plooien. Draai nu op het niet omgeplooide uiteinde van de draadstang een vleugelmoer, met de vleugels naar het andere eind toe en ongeveer 1,5cm ver.

Schuif nu een grote ring tot tegen de vleugelmoer. Steek dit uiteinde van de draadstang langs boven in het gat in het plankje met de motor (bovenzijde is de zijde met de motor). Het uiteinde dat aan de onderzijde te voorschijn komt, schuif je in het gat van het andere plankje. Draai er de slagmoer op met de pinnetjes naar het plankje toe. Span aan door aan de vleugelmoer te draaien zodat de tandjes van de inslagmoer in het hout grijpen.

Draai op het omgeplooide einde van de draadstang een slagmoer, met de pinnetjes naar het uiteinde toe en ongeveer 1 cm ver. Op het omgeplooide uiteinde bevestig je de zonnecel via het gat in het opgelijmde kleine plankje. Schuif er een grote ring bij en draai vast met een vleugelmoer.

Maak nu de elektrische verbinding. Zorg ervoor dat aan de uiteinden van alle draadjes een stukje metaal vrij is van de isolatie. Verbindt telkens één draadje van de zonnecel met één draadje van de motor. Zorg dat de draadjes geen kortsluiting maken. Je kan dit doen met een lusterklemmetje. Je moet de dunste draadjes wel dubbel plooien om ze te kunnen vastklemmen.

Je kan de rijrichting van het wagentje bijregelen om mooi rechtdoor of een mooie bocht te maken, door de vleugelmoer wat los te draaien, de plankjes ten opzichte van elkaar te verdraaien rond de draadstang en de vleugelmoer terug aan te draaien. De zonnecel richt je naar de zon op dezelfde mannier. Let wel op dat je niet aan de draadjes trekt. Je kan de draadjes best wel één keer rond de draadstang laten draaien opdat het lusterklemmetje niet over de grond of tegen een wiel zou slepen.

Decoreer naar eigen smaak, maar let op dat alles vlot kan blijven draaien en dat het wagentje niet te zwaar wordt. Natuurlijk mag ook de zonnecel niet afgedekt worden.

Klaar!

 

Top

Home