Zeilwagen

Beschrijving

Zeilwagentje. Het voorwiel kan in een bepaalde hoek vastgezet worden om in functie van de windrichting een bepaalde koers aan te houden

   

Benodigdheden

Materiaal per zeilwagen:

Recyclage:

Vliegerwinkel of recyclage:

Doe-Het-Zelf-zaak:

Hobbywinkel:

Gereedschap en toebehoren:

Bijzondere benodigdheden:

Bijzondere vaardigheden

Bouwtijd 3 uur

Inspiratiebron

http://home.att.net/~rcsailcars/index.htm

Bouwbeschrijving

Het zeil kan je uit diverse materialen maken (plastiek zak, stevig papier, maar het gemakkelijkst te verwerken èn sterk is Tyvek, verkrijgbaar bij de vliegerwinkel. De verdere beschrijving gaat uit van zeil met hoogte 80 cm en basis 50 cm (rechthoekige driehoek).

Zaag de latjes op maat: 3 van 50cm lang en 1 van 90cm (dat haal je  net uit een latje van 240 cm).

In één latje van 50 cm boor je halverwege een gaatjes van 2,5 mm (volledig er doorheen)

In een ander één latje van 50cm, op 1cm van het uiteinde boor je een gaatje van 4mm (volledig er doorheen). Het is aan te bevelen dit uiteinde vervolgens te verstevigen door er wat secondenlijm in te laten lopen (het gat niet vullen, gewoon het hout wat doordrenken). Boor vervolgens gaatjes van 2,5 mm op 3,5 cm en op 13 cm van datzelfde uiteinde en aan dezelfde zijde (en volledig doorheen het hout).

 

Boor in alle uiteinden een gaatje van 2,5 mm in het midden van de kopse kant van alle latjes, behalve aan het gaatje van 4 mm. Boor de gaatjes ongeveer 4cm diep.

Maak met het latje met een gat van 4mm en het latje met het gat in het midden een T. Gebruik een nagel met diameter 2,5 mm als verbinding. Zorg dat het gat van 4mm naar boven ligt als de T plat ligt. Doe wat (seconden)lijm aan de verbinding.

Kleef het latje van 90cm, de mast, op de lange rechte zijde van het zeil, met de bovenkant gelijk met de punt. Onderaan steekt de mast dan 10 cm uit. Gebruik witte hobby- of houtlijm.

In een restje hout (bijvoorbeeld van het zelfde soort latje als hierboven), van 3 à 4 cm lang boor je in de lengte een en gaatje van 2,5 mm. Maak met ijzerdraad van 1,5 à 2 mm dik een L met twee benen van 3 à 4 cm. Het ene been gaat in dit restje hout. Neem het latje van 50 cm zonder dwarse gaatjes en stop het andere been in één van de kopse gaten. Kleef het latje op de korte rechte zijde van het zeil en kleef het restje hout tegen de mast. Laat aan de hoek van de ijzerdraad-L voldoende speelruimte zodat het zeil later goed kan scharnieren.

    

Maak als volgt 3 wielen: steek een kraanrubbertje met 15mm diameter in de opening van een CD. Steek in de opening van het kraanrubbertje een busje. Ik gebruik hiervoor een blindniet van 4,8mm diameter waar ik de nagel uit tik (dus niet de nagel aantrekken zoals je normaal doet met blindnieten). Met een beetje oefening doe je dat in één beweging met het aanbrengen van de blindnieten in het rubbertje. Je kan eventueel alles wat vast zetten met een beetje (seconden)lijm.

Aan de dwarslat van de T maak je de achterwielen vast: doe een rondel met binnendiameter 3mm over een nagel met diameter 2,5 mm, vervolgens doe je een CD-wiel erover en dan weer een rondel. Stop de nagel in een kopse gat van de dwarslat, maar druk niet te hard aan, laat enkele mm speling.

Het voorwiel wordt zo gemaakt dat de richting ervan kan ingesteld worden: in een dopmoer M4 boor je een dwars gat van 2,5 mm. Dit gaat het gemakkelijkst in een kunststof dopmoer. Steek een nagel met diameter 2,5 mm volledig doorheen het gat. Op de nagel steek je vervolgens een afstandsbusje (weer een blindniet waar de nagel uitgehaald is) en een CD-wiel. Tenslotte zorg je dat het wiel er niet weer af kan. Ik doe dat met een blindniet van een maatje kleiner, die knelt op de nagel. Maak nu een boutje M4 (het éénvoudigste is een inbusboutje, dus zonder kop) klaar door er een vleugelmoer op te draaien en het door het 4 mm gat van de houten T te stoppen. Bevestig nu het wiel door het boutje in de dopmoer te draaien. Span voorzichtig aan met de vleugelmoer, met het voorwiel in de gewenste stand.

     

Draai een oogvijsje in de bovenzijde van de mast. Knoop drie nylondraden van zo’n 120 cm aan dit oogvijsje. Je kan er ook een wimpel aan vastmaken om later gemakkelijk de windrichting te bepalen.

In het 2,5 mm gat op 3,5 cm van de voorzijde van de T draai je een oogvijsje, aan de bovenzijde. Draai het er nog niet volledig in. Monteer de mast aan het gat op 13 cm van de voorzijde. Je kan dit doen met een oogvijsje dat je helemaal doorheen het gat draait tot in het kopse gat in de mast, of met een nagel met diameter 2,5mm.

Span de mast in verticale positie vast met de drie nylondraden. Eén wordt vastgeknoopt aan het oogvijsje van 3,5 cm van de voorkant. De twee andere telkens aan één van de nagels van een achterwiel. Daar knoop je de draad tussen het hout en het rondelletje. Zorg dat er genoeg plaats is opdat het wiel vlot ronddraait. Knip ook de losse draadeindjes kort zodat er niks blijft slepen.

Het zeil moet tussen de twee achterste draden zitten.

Klaar.

Top

Home