Elektrisch wiebelbeest

Beschrijving

Dit beest danst rond net alsof het echt leeft. Het zoekt zelf zijn weg in een willekeurig patroon. Het werkt met een elektrisch motortje waaraan een gewichtje opzettelijk uit het midden is bevestigd, zodat het geheel trilt. Net zoals de trilfunctie van een GSM. Door de drie pootjes een beetje te plooien of draaien kan je het beetje sturen, maar beest heeft een eigen willetje!

filmpje (1150KB)

Benodigdheden

Materiaal per wiebelbeest:

Recyclage:

Knutselwinkel (bijv. Opitec):

Doe-Het-Zelf zaak (bijv. ):

Allerlei:

Gereedschap en toebehoren:

Bijzondere benodigdheden:

 

Bijzondere vaardigheden

Bouwtijd: 1,5 uur (zonder decoratie).

 

Inspiratiebron

Inspiratiebron waren de kits ontwikkeld door Middlesex University, verkrijgbaar bij het Londonse Science Museum en bij Kelvin.

 

Bouwbeschrijving

De eerste stap is het boren van de nodige bevestigingsgaatjes in beide CD(-rom)'s. Voor M4 boutjes is de diameter van de gaatjes natuurlijk 4mm. De 3 gaatjes worden geboord op ongeveer 1,5 cm van de rand en gelijk verdeeld (vormen dus een gelijkbenige driehoek). Door de CD's bij het boren op elkaar te leggen zijn de gaatjes meteen gelijk voor beide.

Het motortje wordt op één van de CD's bevestigd met een stukje kunststof slang van 1 cm lang en een diameter iets kleiner dan het motortje. Voor de types R20 of RE 140 is de diameter 21 mm zodat een slang met een binnen diameter van 20mm (en een buitendiameter van 26mm bijv.) perfect is. Zorg dat het stukje slang aan één zijde mooi recht afgesneden is (snij of schuur eventueel bij) om het goed op de CD te kunnen kleven. Je kleeft het met secondenlijm midden op de CD, op de kant die je later als binnenkant wilt.

Als de lijm uitgehard is duw je het motortje zo ver mogelijk in het stukje slang, zodat het asje door het gat van de CD er aan de andere kant uitsteekt.

In het houten blokje boor je een gaatje nabij de rand, van een diameter iets kleiner dan van de as van het motortje. Voor de types R20 of RE 140 is de as-diameter 2 mm, dus gebruik je een boortje van 1,8 mm.

Vervolgens pers je het blokje op het asje. Zorg daarbij dat je het achtereind van het motorasje op een stevig oppervlak laat steunen opdat je het motortje niet uit elkaar duwt. Pers het blokje er zo ver mogelijk op het asje, tot het blokje nog net gemakkelijk ronddraait. Heb je alleen een boortje van 2 mm, dan gaat het ook, maar je zal het blokje moeten vastlijmen. Wees daarbij wel zeer voorzichtig dat je het asje niet in het motortje vastlijmt.

Kleef (met dubbelzijdige kleefband) de batterijhouder en de schakelaar op de CD met het motortje, zodanig dat je er later langs de zijkant aan kan. De batterijhouder kleef je dus op z'n zijkant vast, met de opening naar de rand van de CD toe, zo dicht mogelijk tegen de motor, maar toegankelijk tussen twee gaatjes in. Maak de elektrische verbinding tussen motor, batterijhouder (stop de batterij er alvast in) en schakelaar.

Neem de CD waar geen motortje op zit en steek de drie boutjes elk door een gaatje. Zet vast met een moertje. De kop van de boutjes zit aan de kant van de CD die de bovenkant wordt. Draai op elk boutje een moertje er los op tot ongeveer 2 cm van de CD.

Schuif nu CD met de drie boutjes op de CD met het motortje, zodanig dat het motortje tussen de CD's zit. Draai de "losse" moertjes tot de CD er op rustend mooi parallel staat met de andere CD, en het motortje net tussen de twee CD's inpast. Draai nu op elk moertje nog een moertje en zet zo het geheel vast.

Knip stukjes kunststof slang af die op de boutjes geschoven worden en ongeveer 1,5 à 2cm uitsteken.

Het wiebelbeest is nu klaar op de decoratie na. Experimenteer met beweeglijke versieringen voor het mooiste effect. De foto bovenaan deze pagina is maar een voorbeeld. Met pijperageragers (ook wel chenilledraad genoemd) maak je leuke voelsprieten. Rol aan het ene eind een plat spiraaltje om op de CD te kleven en doe bijvoorbeeld een piepschuim of papieren bolletje op het andere uiteinde. Kerstboomslingers zijn ook leuk als beweeglijk glitterhaar. En een bibberoogjes staan natuurlijk goed op een wiebelbeest.

De dansrichting van het beest kan je enigszins regelen door stukjes kunststof slang te verdraaien of te verbuigen. Let's dance!

Top

Home