Muizenvalwagen

Beschrijving

Dit wagentje wordt aangedreven door de kracht in de veer van een muizenval. Het rijdt met één keer opwinden meer dan 15m ver.

        

Benodigdheden

Materiaal per muizenvalwagen:

Recyclage:

Doe-Het-Zelf zaak:

modelbouwwinkel:

diverse

Gereedschap en toebehoren:

Bijzondere benodigdheden:

Bijzondere vaardigheden

Bouwtijd 2 uur

Inspiratiebron

http://www.docfizzix.com/mousetrap_racer_propulsion.htm

Bouwbeschrijving

De muizenval klaar maken voor montage is iets wat best door een volwassene gebeurt. Hoe dat gebeurt hangt af van het type. Het verschil zit in de wijze waarop de beugel en de veer zitten ten opzichte van elkaar. De beugel wordt gesloten door een lus. Deze kan aan andere de kant van de veerarm zitten (A) of aan dezelfde zijde (B):

   

                                    A                                                                            B

In beide gevallen verwijder je alle onderdelen behalve de veer en de beugel:

                 A                                     B

In het geval A volstaat het de beugel door te knippen aan de kant met de veerarm.

   

                A                                      B                                       A                                    B

In het geval B is het iets ingewikkelder. Je knipt eerst aan de andere kant dan de veerarm:

   

                 A                                       B                                    A                                  B

Verwijder het stuk onder de veerarm. Voorzichtig hou je de veer ter plaatse (opgepast voor je vingers), je haalt het overblijvende stuk van de beugel uit de veer en stopt die er aan de andere zijde terug in:

        

          A                       B                        A                      B                         A                      B             

Nadat je het overblijvende stuk van de beugel aan de andere kant terug in de veer hebt gestopt, haak je het armpje ervan achter de veerarm. De muizenval is klaar:

               A                                     B

Zaag de asjes op lengte en vijl er de scherpe kanten af. Op één van de asjes, ééntje die past in de kraanrubbers, maak je op 1,5 cm van het midden een “meenemer” vast als volgt: je plooit een stukje metaaldraad om het asje heen en draait het aan met een tang. Zorg dat het niet meer kan verschuiven door eer een klein beetje (seconden)lijm aan te doen. Zorg dat er geen lijm langs het asje loopt. Als de lijm uitgehard is knip je de opgewikkelde metaaldraad van de meenemer af tot 4-5 mm van de as. Vijl de snijkantjes af tot ze niet meer scherp zijn.

   

   

Het boren van gaatjes is best te doen voor de handigere of oudere kinderen, zeker als je boormallen gebruikt.

In de muizenval boor je aan de voorkant (de kant met het overblijvende stuk beugel) langs beide kanten een gaatje waar de oogvijsjes in passen

In de achterste helft van de muizenval boor je, in het midden, een gat waar de bout in past. Ook in het plankje boor je aan één eind, ongeveer 2,5 cm van het einde en in het midden, een gat waar de bout in past.

Aan het andere eind van het plankje boor je twee gaatjes voor de oogvijsjes, nabij de hoeken, telkens zo’n 3-5 mm van de rand. Indien je een balsaplankje gebruikt, kies je de diameter van de boorgaatjes eerder nauw voor de oogvijsjes. Als je een balsa latje gebruikt kan je best vóór je de vijsjes er in draait, de gaatjes versterken met wat dunne (seconden)lijm (laat deze eerst uitharden voor je schroeft). Je kan ook ter hoogte van de gaatjes, voorafgaand aan het boren, stukjes dunne triplex vastkleven.

De eigenlijke montage kan mits enig toezicht zonder probleem uitgevoerd worden door kinderen.

Om de wielen te maken duw je de kraanrubbertjes in de opening van de CD’s. Zorg dat ze er mooi recht in zitten. Of de rubbertjes aan beide zijden uitsteken of aan één zijde maakt niet veel uit. Voor extra stevigheid kan je een beetje (seconden)lijm aanbrengen. Zorg ervoor dat het wiel niet aan de tafel plakt, gebruik bijvoorbeeld een beetje anti-kleef/bakpapier eronder.

Terwijl de eventuele lijm op de wielen droogt, monteer je ondertussen de muizenval bovenop het plankje met de bout langs boven erin en de moer langs onder. Schroef vast, maar niet al te hard.

   

Draai de oogvijsje vooraan in de muizenval aan de ONDERKANT. Zet ze mooi recht.

    

Doe achteraan hetzelfde, maar dan van BOVEN in het plankje.

Knip twee stukjes van ongeveer 1 cm van het rietje af en monteer de achteras als volgt: de achteras is deze met de “meenemer”. Schuif een rondel over het korte eind naast de meenemer, met de gladste kant naar dat zelfde uiteinde toe.

Steek het asje zo in de oogvijsjes in het lange plankje, liefst met de meenemer aan dezelfde zijkant als waar zich vooraan het overgebleven stuk van de beugel bevindt. Breng aan beide zijdes een rondel aan met de gladste kant naar de oogvijsjes toe. Schuif de stukjes rietje erbij en vervolgens de CD-wielen. Indien de wieltjes niet stevig blijven vastzitten kan je eerst wat plakband om de uiteinden van de asjes doen zodat het beter spant of je kan ze verankeren door achteraf een druppel (seconden)lijm te doen op de as, daar waar die doordoor de wielrubbertjes heen steekt.

   

Knip nog eens twee stukjes van ongeveer 1 cm van het rietje af en monteer de vooras op de zelfde manier, alleen zonder rondel aan de meenemer want die is er niet vooraan.

Knoop aan één zijde van het touwtje een klein lusje. Maak het andere uiteinde met een elastiekje vast nabij het uiteinde van de hefboomarm (het lange buisje van 3 mm). Maak het papieren bolletje vast op hetzelfde uiteinde van de arm. Als het niet stevig blijft zitten, kleef je het bolletje best vast, maar zorg dat het elastiekje en het touwtje niet vastkleven op de arm.

Schuif het andere eind van de arm op het overblijvende stuk beugel van de muizenval tot het klemt onder de veerarm en lijm het vast op het hout van de muizenval. Stop een blokje onder het buisje zodat het een klein beetje omhoog blijft staan.

Schuif het touwtje door het elastiekje tot het lusje net tot de achteras reikt en knoop het om de hefboomarm vast ter hoogte van het elastiekje. Knip het losse eind van het touwtje (dus het eind zonder lusje) af op enkele cm. De muizenvalwagen is nu klaar voor een eerste rit: haak het lusje van het touwtje om de meenemer op de achteras en draai aan de wielen om het touwtje mooi gelijkmatig op te winden. Wanneer je het touwtje helemaal opwindt, beweegt de hefboom tot helemaal aan de achteras. Om het opwikkelen wat gemakkelijker te maken kan je op een van achterwielen een stokje lijmen, nabij de rand en loodrecht op de CD(-rom).

   

Eens volledig opgewikkeld zet de muizenvalwagen op de grond en laat los. De veer van de muizenval wikkelt via de hefboom van touwtje van de as af en het wagentje rijdt. Als het touwtje helemaal afgewikkeld is komt het lusje normaal los van de meenemer zodat het wagentje nog wat verder doorrijdt. Voor jongere kinderen, die last hebben het lusje telkens opnieuw vast te maken, kan je het lusje ook permanent vast maken aan de meenemer met wat kleefband of een heel klein beetje lijm.

Je kan eventueel een klein beetje smeermiddel doen waar de asjes doorheen de oogvijsjes passeren, maar als de asjes voldoende speling hebben opdat de wielen soepel draaien, is smering niet echt noodzakelijk.

Op niet perfect vlakke of horizontale ondergrond, of op tapijt of wanneer je een grotere snelheid wilt, kan je de hefboom inkorten door het bevestigingspunt van het touwtje te verschuiven. Ook hier wordt de rijafstand dan wel wat korter.

Als het wagentje niet rechtdoor rijdt, stuur je bij door te verdraaien ter hoogte van de bout. Wanneer het goed is, span je de bout een beetje aan.

Je kan je muizenvalwagentje versieren en passagiers meegeven. Maak het echter niet te zwaar want dan rijdt het minder goed. Leuk zijn bijvoorbeeld muisjes uit Playmaïs. Zorg er bij het bevestigen van de passagiers wel voor dat je ze voldoende opzij zet, zodat de hefboomarm en het touwtje gemakkelijk kunnen passeren.

Veel rij-experimenteer-plezier!

Top

Home