Boodschappertje

Beschrijving

Een boodschappertje is een tuig je dat langs een vliegerlijn naar omhoog zeilt en terug naar beneden komt

filmpje (2Mb)

Een (bouw)beschrijving volgt nog, mùaar voorlopig vind je alvast een gebruiksaanwijzing voor die mensen die er reeds eentje met mij makten, maar het nog niet konden uitproberen.

Gebruiksaanwijzing

Voor je de vlieger oplaat, zorg je dat de lijn bevestigd is mooi in het midden van het touw (de toom van de vlieger geheten) dat naar de twee hoekpunten loopt.

Op de vliegerlijn, juist aan de aansluiting op de toomlijnen van de vlieger maak je een blokje piepschuim vast (blokje half ingesneden over de lijn schuiven).

Laat de vlieger op, minimum hoog genoeg opdat hij stabiel vliegt.

Maak de vliegerlijn stevig vast of laat iemand anders de greep stevig vasthouden.

Aan het boodschappertje zitten twee haakjes die openen en sluiten zoals een veiligheidsspeld. Hang het daarmee aan de vliegerlijn, de kant met de vleugeltjes naar de vlieger toe.

Het touwtje aan de vleugeltjes maak je vast door het over het "dubbelgeplooid" ijzerdraadje te doen en het korte eindje van het "dubbelgeplooid" ijzerdraadje in het korte buisje te schuiven. Je kan best vooraf een klein lusje in het touwtje knopen (bij lichte wind is dat niet nodig, maar het kan geen kwaad).

Hou het zo even vast tot de vleugeltjes de wind goed vangen en het touwtje strak trekken. Je kan het boodschappertje daartoe best alvast zo hoog mogelijk schuiven met de hand. Laat het voorzichtig los en het boodschappertje zeilt naar boven.

 

Boven aangekomen duwt het ijzerdraadje tegen het blokje piepschuim, zodat het dubbelgeplooide eind uit het buisje schuift en het touwtje loslaat. De vleugeltjes klappen dicht en het boodschappertje komt terug naar beneden.

Bij hardere wind kan het nodig zijn vooraf het boodschappertje wat te verzwaren opdat het terug naar beneden zal komen. Doe dat in het midden van het buisje. Plasticine is gemakkelijk aan te brengen en te doseren.

Het kan ook nodig zijn het verschuiven van het touwtje te verhinderen, om te vermijden dat de vleugeltjes zich parallel met de wind draaien. Een beetje kleefband om het touwtje aan één van de vleugeltjes te fixeren in de positie dat ze het meeste wind vangen, kan volstaan.

Top

Home