WESTHOEKMOUNTAINBIKE
Voorbeschouwing
Etappe 1
Etappe 2
Etappe 3
Etappe 4
Etappe 5
Etappe 6
Etappe 7
Etappe 8
Nabeschouwing
Home

ARABBA - VAL DI FIEMME


  • Donderdag 19 juli
  • Afstand : 76,13 km
  • Aantal hoogtemeters : 2703 hm
  • Max. bereikte hoogte : 2371 hm (Passo Padon)
Vandaag terug een iets langere ettape met 3 beklimmingen. Tijdens het wachten aan de start begin je de vermoeidheid bij de bikers duidelijk te zien. Ze staan niet meer wachten maar liggen te wachten. Je begint meer en meer geschaafde benen en armen te zien.
Om 9u trekt de groep zich op gang. Wanneer de eerste vertrekken duurt het nog een tijdje voor ik en Peter op de fiets kunnen stappen. Rijden duurt niet lang want na de eerste bochten gaat het scherp omhoog en moeten we van de fiets wegens file. Dit is natuurlijk het nadeel wanneer je achteraan start. Wij proberen te fietsen waar het kan maar het is niet evident de tragere bikers voorbij te gaan zonder al te veel energieverlies. Na enkele kilometer gaat de weg over in asfalt. Daar is het eenvoudiger enkele plaatsen goed te maken. De eerste klim gaat richting Passo Padon. Na de asfaltweg slaan we linksaf en knal...steil omhoog. Het is terug laveren tussen de tragere bikers, soms te voet soms al fietsend. Peter volgt goed en neemt soms de leiding. Hij kent duidelijk een goede dag !
Juist voor de top kiest de organisatie niet voor de gemakkelijke weg maar voor voor de steile weg. Uli jong, je geraakt daar misschien op met je moto maar met een mtb is dat nog wat anders. Juist voor de top zo'n "Pas de la Lona" stuk. Fiets sleuren tot boven. Na 6 dagen is dit niet meer zo evident.
Eenmaal boven, geen recuperatie, het gaat direct steil naar beneden. Over losliggende stenen niet simpel want hoe meer je remt hoe meer je schuift. Sommigen krijgen hun fiets niet meer onder controle en belanden in de zijberm.


Afdaling van de Passon Padon

Op het einde van de afdaling bevindt zich de eerste bevoorrading van de dag. Vlug wat drinken, een pieske doen en terug vertrekken. We passeren aan de Fedaia See, een stuwmeer waarin het water van een gletsjer stroomt...PRACHTIG !! Daarna volgt een 40km lange rit tot aan de voet van de tweede klim. Het parcours loopt contant lichtjes bergaf zoadat we er goed het tempo in kunnen houden. Ik moet Peter soms wat temperen en waarschuwen voor wat komen gaat maar de moral is goed dus geven we er een lap op. De tweede beklimming richting Karerpass verloopt zonder noemenswaardige problemen. We zitten in een goed ritme en maak er Peter op attent om niet te lang te blijven staan bij de tweede bevoorrading. Misschien kunnen we zo nog enkele plaatsen opschuiven in het klassement. Zo gezegd, zo gedaan. Na een korte stop maken we ons op voor de laatste beklimming van de dag naar de Passo Feudo. Het begin gaat over asfalt en loopt uit in een steil stuk shotter. Het tempo zit nog altijd goed en halen nog steeds bikers in. Ook enkele die volgens mij in startbox C stonden.
Net voor de top moeten we nog een steil stuk overwinnen. Zo'n klotestuk waarbij een je je neus op een stuur moet leggen om overeind te blijven. Velen stappen af maar ik en Peter plooien ons dubbel en halen al rijdend de top...Oef. Boven gekomen efkes recupereren van de gedane inspanning en we kunnen beginnen aan de finale afdaling. En dat is er eentje die kan tellen. Stukken van 25 ŗ 30% naar beneden, gelukkig over betonpaden. Het is contant rijden met de remmen toe. De schijven beginnen wel heel deftig te stinken. De stukken op shotter zijn minder steil maar het is contant uitkijken. Eenmaal beneden nog eens alles optrekken voor de finish ! Net als hier in BelgiŽ heb je idioten op de weg. Een autobestuurder heeft blijkbaar niet door dat er een wedstrijd aan de gang is en negeert elke waarschuwing van de seingever. Die krijgt bijna een hartaanval wanneer die ziet dat ik en Peter in volle snelheid afkomen. Gelukkig hebben we het van ver zien gebeuren en kunnen we tijdig remmen. Blijkbaar is de autobestuurder (ongeveer 80 jaar denk ik) zich nog altijd niet kwaad bewust en tuft rustig verder.


Steile afdaling van de Passo Feudo

We bereiken zonder ongelukken de finish en schuiven terug op in klassement. Het was een prachtige rit.
  • resultaat in categorie "men" : 197 ste
  • resultaat algemeen : 308 ste