Index

Inleiding

Wandelingen

Uitrusting

Links

Spaanse en Franse Pyreneeën

Op deze “Pyreneeën site” willen we een paar nuttige tips geven aan bergwandelaars die een tocht willen uitstippelen.  Een 15-tal wandelingen worden beschreven.  In de teksten werden nooit foto's opgenomen maar je kan wel enkele foto's downloaden (druk op je rechter muistoets en kies voor save as).  Met behulp van het overzichtskaartje bij de wandelingbeschrijvingen kan je zelf een  meerdaagse tocht in elkaar puzzelen.

Gebiedsinformatie

Alle wandelroutes bevinden zich in een gebied midden in de Pyreneeën (ten zuiden van Lourdes) dat wordt begrensd door de dorpjes Cauterets, Gavarnie, Bielsa, Torla, Panticosa, enz.  De wandelroutes doorkruisen Franse en Spaanse nationale parken (bv. Ordessa) en komen dus slechts zeer uitzonderlijk in de “bewoonde” wereld.  De wandelkaarten die je nodig hebt, vind je terug onder de rubriek uitrusting.

Bereikbaarheid

Vliegtuig:Met Air France of via enkele Belgische reisbureaus kan je vrij goedkoop naar Lourdes vliegen.  Nog goedkopere vliegtuigtickets kan je vinden bij de last-minutes van Airstop en connections en Nouvelles Frontières.  De bus van het vliegveld (Ossun) naar Lourdes (+-20 minuten) is normaal in de prijs inbegrepen.  Tickets rond 200 euro (heen en terug) behoren tot de mogelijkheden.  Vanuit Lourdes zijn zowel Cauterets (in 1 uur) als Gavarnie (enkele keren overstappen + privébus vanaf Luz St-Sauveur) bereikbaar met het openbare busvervoer.   Ook met Ryan-air kan je vanuit Charleroi richting Pyreneeën (Carcassonne) vliegen.

Trein:De slaaptrein van Brussel naar Lourdes kost zo'n 250 euro en rijdt 1 keer per week.  De TGV vanuit Brussel via Bordeaux naar Lourdes is sneller, rijdt dagelijks en is heel wat goedkoper.  Tegen minigroeptarief (minstens 2 personen) betaal je slechts +- 161 euro per persoon.

Auto: Eventueel kan je via taxistop met iemand meerijden.

Bus: Tussen de Franse dorpjes Gavarnie en Cauterets bestaat een busverbinding (deels privé-bus) maar je kan al makkelijk een halve dag kwijtspelen.  Liften vanuit die drukbezochte toeristische plaatsen is waarschijnlijk sneller en goedkoper.  Vanuit Lourdes kan je met de bus vrij snel naar Cauterets.

Moeilijkheidsgraad:

Tijdens de tochten werd er nooit gebruik gemaakt van een klimuitrusting aangezien ervaring op dat vlak volledig ontbrak (zie uitrusting).  Touwen, stijgijzers, pikhouwelen (of hoe noemen die dingen), veiligheidsgordels,... kwamen er dus nooit aan te pas.  De wandelingen werden steeds in de zomer (juli, augustus en september) gemaakt.  Vroege vogels kunnen misschien wel eens voor verrassingen komen te staan (sneeuw).  Met hoogtevrees, een slechte conditie, enz moet men er niet aan beginnen.  Soms is een goede oriëntatie en wat klauterwerk noodzakelijk.  Raad van ervaren bergwandelaars is zeker te vinden tussen de links.

Weersomstandigheden:

Aan de Franse kant van de Pyreneeën regent het meer dan aan de zonnigere Spaanse kant.  's Nachts kan het ook behoorlijk koud worden (vriezen), toch is het zelfs tot in september mogelijk om met de tent op stap te gaan.

Overnachtingsmogelijkheden, voeding en drinken

Het is perfect mogelijk van refuge naar refuge te wandelen.  Enig puzzelwerk in de te volgen routes is dan wel noodzakelijk omdat bij de beschreven routes steeds een tent in de rugzak zat.  Bivakkeren lijkt mij trouwens echt wel handiger, zo moet men niet te vaak afdalen om te overnachten.  Bepaalde refuges (Saradets, Wallon, Goriz, ...) zijn vrij populair, om een plaatsje te bemachtigen, is op voorhand reserveren noodzakelijk.  In bemande hutten is het mogelijk om eten en drinken te kopen en het campingwinkeltje van Bujarualo (geen dorp, alleen een camping) heeft echt alles in voorraad tegen Spaanse (goedkope) prijzen.

 

Laatste aanpassing augustus 2002

e-mail

(geen inhoudelijke aanpassing sinds 2000)