Artikels
Start Bestuur WIB Ons informatieblad Agenda Fotoalbum Links naar bijensites Problemen? Hebt U vragen?

Berichten en artikels over honing, propolis, bijengif, stuifmeel e.d. die in gespecialiseerde bladen gepubliceeerd werden of waarover op een website uitleg vertrekt wordt..

Kies hier door te klikken op een onderstreept product. 


Samenvatting Bijenproducten in de Apitherapie door Nico Peiren, Universiteit Gent

Een eerst belangrijk feit is hoe herken ik een bij. Men bespreekt vaak de verschillen tussen Bijen, Wespen en Hommels die tot de groep van de Hymenoptera behoren. Vaak vergeet men de zweefvliegen te vermelden, omdat deze soms door niet ingewijden met bijen verward worden.

Apitherapie is het gebruik van bijenproducten om ťťn of meer aandoeningen te voorkomen of te genezen

Om bijenproducten op een goede wijze te gebruiken moeten we iets over onszelf kennen. Ons organisme streeft naar evenwicht en harmonie. Dus het is altijd beter voorkomen dan genezen.

Honing wordt gewonnen uit nectar van bloemen en honingdauw, de bij mengt die in haar honingmaag met speeksel en maagsappen. De eigenlijke honing ontstaat door indikking en fermentatie door doorgifte van verschillende bijen en rijping in de honingraten. Honing bestaat hoofdzakelijk uit de enkelvoudige suikers (70%) glucose en fructose, vandaar zijn hoge en directe voedingswaarde. Honing bevat nog slechts 17 ŗ 20% water. Er bestaan verschillende soorten honing. Geef de voorkeur aan honing die rechtstreeks van de imker komt. Honing wordt het best koel, uit het licht en luchtdicht bewaard.

Honing heeft een lage pH, bevat weinig water, vet en proteÔnen en hoge osmose. Honing is een oververzadigde oplossing van suikers en als dusdanig is hij hygroscopisch. Hij is ook antiseptisch en antibacterieel door enzymen zoals glucose-oxidase dat bij een hoog watergehalte glucose onzet tot gluconzuur en waterstofperoxide. Wat de preventieve en geneeskrachtige kracht van honing betreft is dat deze ene honingsoort beter geschikt is voor bepaalde kwalen beter is dan een andere soort honing.

Het is wond helend door de bovengenoemde eigenschappen, en voorkomt verlies van lichaamsvocht. Het bevat enzymen die helpen genezen en de aanmaak van weefsel bevorderen. Het neemt etter op en zuivert hierdoor de wonde, verminderd pijn, prikkeling en jeuk.

Honing wordt vaak gebruikt in warme dranken tegen verkoudheid en hoesten.

Helicobacter pylori veroorzaakt maagzweren. Dit organisme wordt geÔnhibeerd door honing.

Het eten van locale honing die pollen bevat kan helpen bij hooikoorts.

boven

Pollenkorrels zijn klompjes van bloemenstuifmeel gemengd met honing, die verzameld worden in de pollenkorfjes aan de achterpoten. Het is rijk aan proteÔnen. Pollen worden gebruikt als een voedsel supplement, bij een eenzijdige of onjuiste voeding.

Propolis is de algemene naam voor harsachtige substanties die door bijen verzameld worden van verschillende planten bronnen, voornamelijk bomen. Bijen gebruiken propolis om gaten en kieren te dichten en om uitgeschakelde belagers die te groot zijn om te verwijderen in te balsemen zoals muizen. Propolis heeft een antibacteriŽle en antifungicide werking. Het heeft geen voedingswaarde. En is goed toepasbaar bij wondbehandeling, ook om haften te behandelen.

Bijenwas wordt gebruikt in de farmaceutische industrie in zalven, maar heeft geen directe farmaceutische activiteit.

Koninginnegelei wordt afgescheiden door de voedingsklier. Het zorgt ervoor dat bijen en vooral koninginnen miraculeus groeien en lang leven. Deze lijn is echter niet door te trekken naar de mens, omdat er een aantal enkel voor insecten specifieke hormonen in zitten.

Bijengif is een complex mengsel van enzymen en toxische proteÔnen

Het grote gevaar van apipunctuur is het ontwikkelen van een allergie en een anafylactische shock. Het wordt aangewend bij sommige ReumapatiŽnten.

Immunotherapie is een behandeling om bijengifallergie te verhelpen. De allergische patiŽnten krijgen bijengif toegediend in verschillende concentraties gaande van laag naar hoog tot ze een bijensteek kunnen doorstaan, zonder allergische verschijnselen te vertonen.

boven

 

Persbericht infoavond 2002

 

 

Bijen zijn een ijverig volkje. Niet alleen maken ze heerlijke honing, ze verzamelen ook nog geneeskrachtige stoffen zoals stuifmeel en Propolis. Zij zijn ook de maaksters van de alom geprezen Koningginnebrei, en wat nog mooier is zelfs hun gif is goed voor ons.

Over het leven van de bijen geraakt een imker nooit uitgepraat. Het is zo boeiend, zo gevarieerd en mysterieus. Over de weldaad en de geheimen van hun producten geraakt dhr. Dirk Cuypers, zelf een arts en zeer ervaren imker, helemaal niet uitverteld. Toch gaat deze uiterst boeiende verteller ons wegwijs maken in de vele mogelijke toepassingen van de bijenproducten in de Homeopathie, Apitherapie en de schoorvoetende ontdekkingen in de algemene geneeskunde.

 

Honing is meer dan een zoetstof.

Honing bestaat voor bijna 80% uit natuurlijke suikers. Deze worden direct in de bloedbaan opgenomen . Hierdoor geeft honing onmiddellijk energie en helpt het bij zowel psychische als fysieke vermoeidheid.Omdat het spijsverteringsstelsel niet wordt belast is honing een zeer belangrijke voedingsbron en helpt bovendien ander voedsel sneller en beter op te nemen. Maar honing is meer dan een lekkere zoetstof. Het bevat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en spoorelementen die een mens van bij zijn geboorte broodnodig heeft. Ten slotte wordt natuurlijke honing zelfs gebruikt om brandwonden en andere vaak door klassieke geneesmiddelen ongeneselijke wonden te verzorgen. Door de unieke samenstelling en bacteriedodende werking gaat de wonde niet infecteren, geneest ze sneller en gaat minder of geen littekenweefsel aanmaken.

boven

 

Stuifmeel, het dagelijks brood van de bijen.

Bijen verzamelen stuifmeel van de steeds schaarser worden bloemen in de natuur om er hun larven mee te voeden. Het stuifmeel bevat alle noodzakelijke stoffen die zij nodig hebben voor hun organisme. De lijst is lang. Naast natuurlijke suikers bevat het o.a. nog eiwitten, aminozuren, alle noodzakelijke vitaminen, vetten, mineralen en antibiotische stoffen. Door deze uiterst rijke samenstelling helpen pollen om ons vitaler te voelen en om tekorten aan te vullen. Het wordt aangeraden bij depressies, zwangerschap en borstvoeding. Het heeft een gunstige invloed bij geheugenverlies en bepaalde hersenziektes. Het ondersteunt onze stofwisseling en helpt zowel zij die willen vermageren als verdikken. Door zijn zťťr complexe samenstelling helpen pollen ons zowel bij verstopping als tegen diarree, het heeft een kalmerende invloed op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop, geneest uiterste vormen van acne, heeft een positieve invloed op prostaatontstekingen en allergieŽn, ontgift ons lichaam, stimuleert ons immuniteitssysteem enzovoort.

boven

 

Koninginnebrij kostbaar en complex.

In tegenstelling tot alle andere producten , op hun eigen gif na, wordt dit uiterst zure goedje door de bijen zelf gemaakt en niet in de natuur verzameld. Deze "bijenmelk" wordt door de jonge bijen aangemaakt als voedsel voor de larven. De samenstelling van dit uiterst kostbare goedje is zo complex dat de wetenschap er tot op de dag van vandaag nog niet in is geslaagd de volledige samenstelling te achterhalen. Door zijn complexiteit zijn alle mogelijke toepassingen of invloeden op onze gezondheid nog niet gekend. Het heeft alvast een versterkend en kalmerend effect op ons lichaam en zenuwstelsel. Door zijn zeer hoge concentratie aan een hele reeks vitaminen en vooral aan vitaminen B5 , wat verouderingsverschijnselen tegengaat, heeft het ook nog een gunstige invloed op onze huid, versterkt nagels,haar en ons ganse immuunsysteem.

boven

 

Propolis de natuur gaf ons nauwelijks iets beter.

Propolis is het hars van bomen , vooral van bladknoppen, dat bijen verzamelen om er hun "nest" tocht- en kiemvrij mee te maken. Voor de bijen is dit product levensnoodzakelijk. Zonder Propolis waren er al lang geen bijen meer. Het zorgt ervoor dat ziektes geen kans krijgen om uit te breken. Er bestaat geen enkel ander product in de natuur door dieren verzameld , en voor de mens beschikbaar, dat zo veel natuurlijke antibiotica bevat.Propolis is zeer efficiŽnt in de bestrijding tegen bacteriŽn, virussen en schimmels. Het kent dan ook veel toepassingen, zoals tegen wratten, tand-, blaas-, amandel- ,oor- of maagontsteking, het is zťťr efficiŽnt tegen aften om er maar enkele te vernoemen. Het wordt ook als pijnstiller en verdovend middel gebruikt.

boven

 

Bijengif, een product met veel toekomst.

Bijengif wordt door de bijen geproduceerd in de gifklier. Bij het toebrengen van een steek wordt het gif via de angel in de wonde gebracht. Het is chemisch gezien een zeer complexe stof. Het actieve bestanddeel is hoofdzakelijk samengesteld uit eiwitten, maar bevat ook calcium, magnesium en fosfor , evenals sporen van kalium, natrium en chloor. Bijengif heeft een veelzijdige werking op het menselijk organisme. Het heeft invloed op de bloedvoorziening van het weefsel en op de doorlaatbaarheid en de stofwisseling van de celmembranen ;verwijding van de bloedvaten, vooral in de hersenen, en daling van de bloeddruk . Het heeft een uiterst gunstige invloed op het zenuwstelsel . Het best beken is de genezende werking op reuma (bijengif stimuleert de vorming van cortisone). Voorlopig niet bevestigd, is de eventuele invloed op kanker.Voor huidaandoeningen zoals exeem en psoriasis wordt bijengif gebruikt. Men kan de bij rechtstreeks laten steken of het verwerken in een injectie. Het gif wordt ook verwerkt in poeders en zalven.

boven