Dit jaar kozen we voor Oost-Duitsland als vakantieverblijf. We logeerden in een klein dorpje Leussow. Het telt ongeveer 100 inwoners en ligt ± 100 km ten noorden van Berlijn in de deelstaat Mecklenburg Vorpommern. Het landschap is er licht heuvelend, wat vergelijkbaar met onze Vlaamse Ardennen en heeft uitgestrekte bossen en heel veel meren.  Het heet daarom ook de Mecklenburger Seenplatte. We verbleven niet ver van het grootste binnenmeer van Duitsland. We hadden een huisje gehuurd voor een week. De eigenaar woonde naast ons. Hij heeft ons heel wat verteld over de toestand van voor de eenmaking van Duitsland. Zo te horen was het leven er helemaal anders dan nu.

Leussow, het dorpje waar wij gelogeerd waren met ten NW  het grootste binnenmeer van Duitsland

Alhoewel Duitsland reeds meer dan 10 jaar herenigd is, is de situatie op bepaalde vlakken nog helemaal op z’n Oost-Duits. Zoals reeds gezegd zijn we naar daar getrokken om te fietsen. Aangezien er weinig bewoning is en heel veel natuur viel dat goed mee. Ik moet er wel bij vertellen dat de banen er niet te vergelijken zijn met hier. 80 & 90% van onze fietsroutes waren op zandbanen, bospaden en kasseien. Het was lastig fietsen maar ik vond het heel leuk. Echte fietsroutes zoals wij die kennen zijn er nog niet. Je fietst daar van dorpje naar dorpje. Maar aangezien de dorpen meestal maar uit 1 straat bestaan met een 10 tal huizen bleef het rustig. Je kan er kilometers fietsen zonder ook maar 1 huis te zien. De kaarten die ze daar verkopen zijn ook zeer duidelijk en gedetailleerd zodat we steeds goed wisten waar we zaten.

We hebben ook eens een 3 uur durende boottocht gedaan. Die boottocht ging dan van meer naar meer langs kanaaltjes. De terugweg hebben we dan met de fiets gedaan. Onze langste rit was 98 km, dit was rond het grootste binnenmeer (de Müritzsee). De andere fietstochten waren rond de 70 à 80 km.

Een van de sluizen die we met de boot gedaan hebben De Mirower See met op de achtergrond boothuisjes

Hier zie je goed de toestand van de weg.

Een zicht vanuit de hoogte op de Mirower See

Op dit moment is de streek volop in ontwikkeling op het gebied van toerisme. Er zijn reeds veel mogelijkheden om te logeren. Vakantiehuisjes  in de dorpen en hotels in de stadjes. Met z’n vele meren trekt het veel watertoeristen aan. Ook op fietsgebied begint men stilaan, naar Nederlands model, door de bossen fietspaden aan te leggen.

Berlijn

Berlijn ten opzichte van waar 
we gelogeerd waren(zie rode cirkel)

Terwijl we in de omgeving zaten zijn we naar Berlijn geweest. Ik vond de stad niet erg mooi. Overal waren er kranen en bouwwerven. Want waar vroeger de muur stond zijn ze nu volop aan het bouwen. Er staat nog een klein stukje muur overeind. De meeste gekende plaatsen hebben we bezocht: Potsdammer Platz, Checkpoint Charly, De Brandenburger Tor, Reichstag, Unter den Linden, Kurfürstendamm en de Tiergarten.

Checkpoint Charly

De Muur

 

Wouter De Ruyck