welkom in de wondere werld van het aquarium

Een van de vele soorten platy's

Xiphophorus helleri en maculatus
Deze vissen staan bekend onder de populaire naam zwaardrager en platy.Deze levendbarenden zijn eveneens sterke vissen.Net zoals de guppy's nemen het ze minder nauw met de watersamenstelling en de voeding zonder evenwel de vissen te verwaarlozen,want een waterverversing en wat levend-of diepvriesvoer levert toch een belangrijke bijdrage tot het welzijn van deze en alle soorten vissen.Bij de zwaarddragers zijn de mannetjes te bekennen aan hun tot zwaard verlengde staartvin die bij de vrouwtjes volledig ontbreekt,tevens hebben alle mannelijke exemplaren van de levendbarenden een tot gonopodium omgevormde staartvin,met dit orgaan worden de vrouwtjes bevrucht. Na de bevruchting krijgen de wijfjes van de levendbarenden een zwarte drachtigheidsvlek en soms zijn kort voor de geboorte de oogjes van de jongen door de buikwand heen te zien.Bij deze soorten dienen de jongen zich vlug uit de voeten te maken want de ouders versmaden hun eigen jongen niet.De verhouding die bij de guppy's geldt,geldt ook bij deze soorten nl.1 man op 3 vrouwtjes want het zijn nogal vurige minnaars. De draagtijd bedraagt 4 weken.Bij deze soorten kan zich nog een fenomeen voordoen die enkel voorkomt bij de zeevissen nl.geslachtsomkeer. Dit gebeurt meestal bij de vrouwtjes. Zij krijgen dan opeens mannelijke kenmerken zoals het zwaard en het gonopodium.maar blijken onvruchtbaar te zijn.De lichaamsvorm doet evenwel nog altijd denken aan een vrouwtje.Ze blijven hoger en voller gebouwd,daaraan kan men ze in een handelaarsbak herkennen.
De hofmakerij is bij deze soort een echt schouwspel,kronkelend en dansend probeert hij het wijfje te verleiden.Wanner hem dat lukt brengt hij met zijn gonopodium zaadpakketjes over bij het wijfjes die door deze bevruchting enkele nestjes na elkaar kan werpen zonder mannelijke tussenkomst.
Molly's
Waaronder de Black molly zijn wat teerder dan hun soortgenoten.Het water spreekt nauwer en de temperatuur ligt zeker 2c hoger dan bij andere vissen.Kweken doen ze makkelijk maar de jongen zijn niet zo vlug zodat ze vlugger opgegeten worden

Foto's van mooie cichliden

Klik hier

Xiphophorus variatus (ook een platysoort)
Zwarte zwaarddrager

Voor een aquariumportaalsite

Klik hier

Hoogvinplaty
Witte hoogvinmolly Zoveel verschillende kleuren waterplanten

home | Levendbarenden | Dwergcichliden | Waterplanten | Levendbarenden 2 | scholenvissen

Bij vragen of suggesties mail mij