Kleurenblindheid

 

Kleurenblindheid is een afwijking in het kleurenzien. Deze afwijking kan verklaard worden door het ontbreken of slechts sporadisch voorkomen van één of twee typen kegeltjes in het netvlies. Zo zien mensen met deze afwijking soms twee heel verschillende kleuren als eenzelfde kleur.
Rood-groen-kleurenblindheid, ook wel daltonisme genoemd, komt het meest voor. Rood en groen niet kunnen onderscheiden is een veel voorkomende kleurenblindheid. Het is een erfelijke aandoening en komt meer bij mannen (8%) voor dan bij vrouwen (0,4%). De reden dat deze afwijking vooral bij mannen voorkomt, is omdat het een X-gebonden of geslachtsgebonden afwijking is die slechts in recessieve vorm tot uiting komt. Meisjes dragen de ziekte over omdat het foute gen op het X-chromosoom ligt.

Kleurenblindheid is niet te corrigeren. In een reeks testkaarten moet een proefpersoon telkens het juiste getal kunnen aflezen.

Voorbeeld:


Testkaart op kleurenblindheid op te sporen.

In de afbeelding ziet iemand met een volledig kleurenzicht het cijfer 69, terwijl een kleurenblinde 99, 66, 96, of 00 leest. Vooral bij slecht licht zal de kleurenblinde hinder ondervinden. Daarom zijn sommige beroepen, zoals bijvoorbeeld piloot, schilder, laborant of vrachtwagenchauffeur, niet voor hen geschikt.