boogl
Wat is Hoshinkido?

Hoshinkido is een nieuwe Koreaanse krijgskunst welke erkend is door de Korea Kido-Hapkido Association sinds januari 1999. Hoshinkido werd ontwikkeld door Grootmeester Serge P. Baubil. Door zijn studie van gevechtstechnieken heeft Grootmeester Baubil deze zodanig aangepast dat ze beter geschikt waren voor westerlingen met behoud van alle aspecten van de traditionele Koreaanse cultuur.

De leer van Hoshinkido is gebaseerd op de originele en traditionele Hapkido en vervolledigd met zelfverdedigingstechnieken van Korean Hoshinsul welke Grootmeester Baubil heeft geleerd van verscheidene Koreaanse Meesters in zijn 45 jaar durende ervaring.  HOSHINKIDO betekent:

  • HO: verdediging
  • SHIN: lichaam;
  • KI: kracht en energie;
  • DO: de weg;

Het is de weg naar gecoördineerde kracht aangewend voor zelfverdediging. De Hoshinkido methode combineert harmonieus en efficiënt worpen, klemmen, slagtechnieken, stoottechnieken, trappen en ademhalingstechnieken om de interne energie te ontwikkelen.

Trainingen in de Hoshinkido dojang hebben als doel de beoefenaar voor te bereiden op alle mogelijke situaties en de student moet elke techniek beheersen. De basis van de Hoshinkido is verdeeld in drie onderdelen:

  • Kokki, of klemmen op de gewrichten
  • Taerriki, of stoot- en slagtechnieken gebruikt in gevechten wanneer de tegenstander zich op korte of middelgrote afstand bevindt.
  • Dongiki, of werptechnieken te gebruiken bij handgevechten.

Alle technieken moeten harmonieus met elkaar gebeuren, anders is Hoshinkido niet compleet.

In de Hoshinkido methode wordt het gebruik van wapens niet systematisch aangeleerd. Maar, de beheersing van lichaamstechnieken maakt wapentrainingen gemakkelijker. In Hoshinkido zijn wapens zoals in andere gevechtssporten een verlenging van de arm.