Brouwerij Timmermans

Kerkstraat 11
B-1701 ITTERBEEK
Tel.: 02/569 03 57
Fax: 02/569 01 98
E-mail: timmermansevents@johnmartin.be
Web: www.john-martin.be

Productie: 15.000 hl (2003)
Verhouding export/binnenland: 30 % / 70 %
Tewerkstelling: 6 + interims
Thuisverkoop : maandag tot vrijdag van 9 - 12 uur
Bezoeken : op aanvraag
Tonmerk : ja

Geschiedenis

De brouwerij Timmermans werd gesticht in 1781. Henry Vanheyleweghen brouwde er tenminste vanaf dat jaar en gedurende het eerste kwart van de 19de eeuw. Rond 1814 verhuurde hij de gebouwen aan Jacobus Walraevens die er brouwsels van 15 hl maakte.

Daarop vestigde Jacobus Walraevens zich te Itterbeek om er een boerderij en brouwerij uit te baten.  Zijn oudste zoon Charles volgt hem op en geeft in 1832 de brouwerij een naam : “Brouwerij de Mol”. 

In 1834 was de productie reeds gestegen tot 700 hl. Van de verhouding tarwe/gerstemout die men toen gebruikte kon men afleiden dat er lambik gebrouwen werd.  In 1887 gaat zoon Paul Walraevens het bedrijf leiden dat ondertussen reeds uitgebreid was met een mouterij, een fruitkwekerij en een café.

Wanneer Celina, de jongste dochter van Paul Walraevens, in 1911 trouwde met brouwerszoon Frans Timmermans uit Zuun, werd een grote sanering doorgevoerd.  De boerderij en de fruitkwekerij werden stopgezet en alles werd toegespitst op de brouwerij en het café. De mouterij bleef bestaan tot in de jaren 1960.

Gedurende verscheidene jaren werd de gemeente Itterbeek trouwens vanuit dat brouwershuis bestuurd. Frans Timmermans bracht het tot burgemeester, maar stelde als voorwaarde dat hij niet voortdurend naar het gemeentehuis moest pendelen. Deze wens werd ingewilligd en jarenlang kwamen de veldwachter en de gemeentesecretaris dagelijks om  12 uur 's middags naar de brouwerij om, bij een geuze of een kriek, de dossiers door te nemen.  Enkel voor de gemeenteraad maakte de burgemeester een uitzondering.

Paul Van Cutsem, een landbouwerszoon, huwde in 1934 Frans’ enige dochter, Germaine.  Wanneer zijn schoonvader overleed, herdoopte hij de brouwerij tot “brouwerij Timmermans”.

Nu wordt de brouwerij, die sedert 1993 deel uitmaakt van de groep John Martin, gerund door de zonen van Paul Van Cutsem, Raoul en Jacques.  Brouwerij Timmermans is één van de grotere lambikbrouwerijen en stond lang bekend als leverancier van lambik aan andere brouwerijen en stekerijen, die het bier gebruikten om hun eigen geuze en kriek te vervaardigen.

Sedert 1989 produceert Timmermans zelf zo'n mengbier: de "Bourgogne des Flandres".  Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in brouwerij Den Os (Brugge).  Na de stopzetting van deze brouwerij werd dit bier nog in verschillende brouwerijen geproduceerd om nu zijn vaste stek te hebben bij Timmermans.

De productiecapaciteit in 2003 was 15.000 hl, waarvan 30% bestemd was voor export. Zowel binnen als buiten Europa. In 2001-2002 produceerde de brouwerij 7.000 hl. Maar dan is men ook bier in blik beginnen verkopen, waardoor de productie meer dan verdubbelde. Van deze 15.000 hl wordt 8.500 hl in blik verkocht. Het bier wordt in Itterbeek geproduceerd maar in Nederland ingeblikt. Timmermans is de enige brouwerij die framboise en pêche in blik verkoopt.

Timmermans beschikt ook over een zaal die men – in de nabije toekomst – wil omtoveren tot een multifunctionele seminariezaal.

Producten

Timmermans Tradition 33cl
Geuze Caveau 5,5%
Lambicus Blanche 4,5%
Geuze Lambik 5%
Faro Lambic 4%
Kriek Lambik 5%
Timmermans Fruitbieren 25cl
Pêche Lambic 4%
Kriek Lambic 4%
Framboise Lambic 4%
Timmermans donkere bieren
Bourgogne des Flandres 5%

 

Mort Subite, Kobbegem Niet-Horal leden