Brouwerij Lindemans

Lenniksebaan 1479
B-1602 VLEZENBEEK
Tel.: 02/569 03 90
Fax: 02/569 05 10
E-mail: info@lindemans.be
Web: www.lindemans.be

Productie : 54.500 hl (2004)
Verhouding export / binnenland : 30% / 70 %
Tewerkstelling : 12 personen (4 familieleden en 8 werknemers)
Thuisverkoop : elke weekdag van 07u30 tot 17u00, zaterdag van 08u00 tot 12u30
Bezoeken : geen
Tonmerk : ja

Geschiedenis

Acht generaties geleden, in 1809, exploiteerde de familie Lindemans een boerderij in Vlezenbeek, aan de rand van Brussel. Om tijdens de wintermaanden iedereen aan het werk te houden, werd besloten een kleine lambikbrouwerij op de boerderij in te planten.

Door het groeiende succes van de lambik werd het brouwen stilaan belangrijker met als gevolg dat de landbouwactiviteiten werden stopgezet in 1930. Vanaf dat ogenblik begon de familie Lindemans geuze en kriek te bottelen.

In 1978 werd faro, een populaire volksdrank ten tijde van Breughel, opnieuw gelanceerd nadat ze bijna volledig van de markt verdwenen was. Framboise werd voor het eerst op de markt gebracht in 1980, en naar aanleiding van het succes van dit fruitbier creëerde Lindemans er 2 nieuwe: cassis (1986) en pêcheresse (perzikenlambik, 1987). Later volgde ook nog Tea beer (1995). 

Halverwege 2004 is men opnieuw een nieuw bier beginnen maken met appels. Dit lambikbier heeft nog geen definitieve naam - het is nog niet gecommercialiseerd – waardoor het voorlopig onder de naam “appellambik” de wereld in gaat.

Door de nog steeds groeiende vraag naar lambikbieren was de capaciteit van de verouderde brouwzaal te klein geworden om de productie te volgen. In 25 jaar tijd groeide de productie van 5.000 hl naar 50.000 hl. Om de lambik te vrijwaren voor een kwaliteitsdaling ten gevolge van overproductie, werd in 1991 besloten om naast de oude brouwerij een nieuwe brouwzaal op te richten, met een capaciteit die drie keer hoger lag. In deze nieuwbouw werd ook een nieuw koelschip geïnstalleerd.

In 2003 werd fors geïnvesteerd in een stockageruimte voor de gisting en rijping van de lambik en een magazijn met een nieuwe productielijn en stapelplaatsen voor de afgewerkte producten. Uit zorg voor het milieu wordt momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie met een nieuwe anaërobe reactor.

Brouwerij Lindemans experimenteert niet alleen creatief met lambik, ook op het vlak van de productiemethoden worden nieuwe technieken uitgeprobeerd.  Omdat houten tonnen zeer duur zijn en de herstelling ervan, door gebrek aan kuipers nagenoeg onmogelijk is, werkt Lindemans met roestvrij stalen tanks waarin zich houtkrullen bevinden.  Deze techniek wordt ook veelvuldig toegepast in de Franse wijnindustrie.

Door de jarenlange ervaring met lambik en door steeds een perfecte kwaliteit na te streven, bleven ook de resultaten niet uit. In 1985 werd Lindemans Kriek uitgeroepen als één van de 5 beste bieren van de wereld.

De productiecapaciteit in 2003 was 50.000 hl, waarvan 30% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,... De brouwerij wordt beheerd door René en Nestor Lindemans, geholpen door hun zonen Dirk en Geert Lindemans, en de exportmanager Tony Dillen.

Producten

Lindemans Geuze 4,75%
Lindemans Kriek 4%
Lindemans Faro Lambik 4,75%
Lindemans Pêcheresse 2,5%
Lindemans Framboise 2,5%
Lindemans Cassis 4%

 

Hanssens Artisanaal, Dworp Mort Subite, Kobbegem