Geuzestekerij Hanssens Artisanaal

Vroenenbosstraat 15/1
B-1653 DWORP
Tel. : 02/ 380 31 33
Fax : 02/ 380 31 33
E-mail:hanssens.artisanaal@proximedia.be

Productie : 300 hl (2003)
Verhouding export / binnenland : 25 % / 75 %
Tewerkstelling : 2 personen
Thuisverkoop : maandag en vrijdag van 8 tot 17 uur, zaterdag van 8 tot 14 uur
Bezoeken : op afspraak
Tonmerk : ja

Geschiedenis

In 1896 koopt Bartholomé Hanssens, burgemeester van Dworp, een oude boerderij-melkerij en verbouwt ze tot brouwerij die de naam "Sint-Antonius" meekreeg. In tegenstelling tot de andere brouwers in Dworp brouwt hij geen lambik, maar een bruin tafelbier.

Het nodige water om te brouwen kwam van een beekje, vlak achter de brouwerij. Naast dat beekje was een gemetste steenput, die als filter dienst deed. Dit putsel werd verloren gewaand, maar de kippen legden het in de lente van 2000 bloot.

Zoals in zovele brouwerijen werd tijdens W.O.I al het koperwerk door de Duitse bezetter in beslag genomen. Na de oorlog besliste Bartholomé geen lambik meer te brouwen, maar zich te beperken tot het versnijden van aangekochte wort. De brouwerij werd geuzestekerij, een in die tijd veel voorkomend soort bedrijf dat ondertussen nagenoeg verdwenen is, op De Cam (Gooik) na.

Vanaf 1929 neemt Theo Hanssens het bedrijf over. Hij breekt de restanten van de brouwerij uit en vormt de vrijgekomen ruimte in 1931 om tot een woonhuis. Hij ontwierp de flessendroogrekken, die nu nog steeds in gebruik zijn: de flessen worden na het manueel reinigen (in een weekkuip en een borstelmachine) omgekeerd op de rekken geplaatst, niet alleen om te laten uitdruppen, maar ook om te voorkomen dat zich eventueel insecten in de flessen zouden nestelen.

Naast geuzesteker wordt Theo Hanssens eveneens depositeur van Wielemans. Het Forst-bier en een tafelbier werden in houten vaten van 100 liter geleverd en door Hanssens afgevuld op 33 cl en 1 liter-flessen met beugelsluiting. Later leverde Wielemans de Wiel's-pils op fles.

Het tonmerk (= T.H.V) verwijst naar Theo Hanssens-Vastiau. Theo werd in 1974 opgevolgd door zoon Jean, die in 1993, samen met Armand Debelder en Moriau de O.B.P.-trofee won.

In 1997 bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd en, in de overtuiging dat noch zijn zoon, noch zijn dochter de zaak zouden voortzetten, kocht hij geen wort meer in en werkte langzaam de lambikvoorraden op.

Maar een beetje onverwachts werd de geuzestekerij voortgezet door dochter Sidy. Op 1 januari 1998 werd Hanssens Artisanaal BVBA opgericht met Sidy Hanssens aan het hoofd (vierde generatie). Een jaar later werd reeds opnieuw lambik ingekocht. Ook wort werd opnieuw ingekocht en vergist.

De drankenhandel werd afgestoten en alle aandacht ging naar de geuzestekerij. De producten bleven onveranderd, alleen de verpakking werd aangepast. De kurk met krimpstaniool verdween om plaats te maken voor een champagnekurk met muilbandje. Het bijvoeglijk naamwoord "Oud" werd aan de Hanssens Geuze en Kriek terecht toegevoegd.

Naast de geuze en de kriek introduceerde Hanssens Artisanaal in 1999 "Oud Beitje", een aardbeienlambik, die vooral als aperitief gepromoot wordt.

Naast Oud Beitje werd ook “Mead the Gueuze” ontwikkeld, een lambikvariant die wordt gemengd met traditionele Engelse mede (gegiste honingdrank). Hanssens was één van de laatsten om de traditionele krijtstreep te vervangen door de wettelijk verplichte etiketten..

Nieuw is dat de geuzestekerij Hanssens nu ook artisanale confituur op basis van geuze en kriek aanbiedt evenals een coulis van geuze en kriek zonder additieven die door een chef-kok speciaal voor Hanssens gemaakt worden.

Producten

Hanssens Artisanaal Oude Geuze 6%
Hanssens Artisanaal Oude Kriek 6%
Hanssens Artisanaal Oud Beitje 6%

 

Girardin, sint-Ulriks-Kapelle Lindemans, Vlezenbeek