Brouwerij 3 Fonteinen

Hoogstraat 2A
B-1650 BEERSEL
Tel. : 02/ 331 06 52
Fax : 02/ 331 07 03
E-mail:info@3fonteinen.be
Web: www.3fonteinen.be

Productie : 900 hl (1999)
Verhouding export / binnenland : 0% / 100 %
Tewerkstelling : 1 persoon
Thuisverkoop : donderdag, vrijdag en zaterdag van 9 – 19 uur
Bezoeken: op afspraak
Tonmerk: ja

Geschiedenis

Het ontstaan van de 3 Fonteinen situeert zich rond 1887. Het was toen een nieuwgebouwd café met geuzestekerij aan de Hoogstraat te Beersel. De naam heeft niets te maken met waterbronnen of fonteinen, maar slaat vermoedelijk op drie mooie porseleinen en tinnen handpompen die de lambik, faro en kriek deden stromen.

Toen in 1953 Gaston Debelder en zijn echtgenote Raymonde de boerenstiel voor bekeken hielden namen zij de "3 Fonteinen" over.

De toenmalige eigenaar was Jean-Baptiste Vanderlinden, burgemeester van Beersel, die vooral bekend was als de beste geuzesteker van het dorp. Het café werd in de zomer druk bezocht door de Brusselaars, die er de plaatselijke gastronomische specialiteiten, lambikbieren, plattekaas en schepkaas, kwamen proeven. In Beersel waren echter veel geuzestekers-cafébazen, alleen wie goede geuze kon mengen was verzekerd van een groot cliënteel.

Gaston leerde de stiel van Jean-Baptiste en zette met succes de zaak voort, hierin gesteund door Herman Teirlinck, die sedert 1935 in Beersel woonde en in de "3 Fonteinen" zijn artistieke en literaire club "De Mijol" installeerde. De fameuze bak (= mijol) waarop Vlaamse schrijvers als Gerard Walschap en Ernest Claes gespeeld hebben, prijkt nu nog steeds in de gelagzaal van het café aan het kerkplein.

De zaken bloeiden en uitbreiding liet niet lang op zich wachten. In 1961 kochten de Debelders een oud pand rechtover de kerk. In minder dan een jaar werd dit oude gebouw gesloopt en heropgebouwd. Het achterste gedeelte, een dorpsbalzaal met daaronder een mooi gewelfde kelder, was bijzonder geschikt als tonnenmagazijn. Langzamerhand werden de restaurantactiviteiten belangrijker, maar Gaston bleef de geuze trouw. In 1982 liet hij de zaak over aan zijn zoons, Armand en Guido, die tezamen met Lieve en Trees, hun respectievelijke echtgenotes, de zaak getrouw bleven uitbaatten.

Rond 1990 bereikte de interesse voor oude geuze een dieptepunt en de stiel van geuzesteker werd een rariteit. Er werd dan ook hardop gedacht de geuzestekerij stop te zetten. Maar toen in 1993 de O.B.P.-trofee (Objectieve BierProevers) - die jaarlijks van een verdienstelijk persoon uit de Belgische brouwerswereld wordt toegekend - de drie nog overblijvende actieve geuzestekers te beurt viel, begon het geloof in de toekomst van de oude geuze opnieuw te groeien.

Armand Debelder, die kok van opleiding was, liet de keuken over aan zijn echtgenote en schoonzus en werkte meer en meer aan de toekomst van de geuze "3 Fonteinen". In 1998 werd met de hulp van Willem Van Herreweghen een computergestuurde 1000-liter brouwerij geïnstalleerd, zodat Armand bij het versnijden van lambik nu een keuze kan maken tussen eigen 3 Fonteinen lambik en lambikken van de collega's Boon, Girardin en Lindemans, samen goed voor 900 hl. Een goede voorraad is immers belangrijk voor een geuzesteker.

De lambik wordt ter plaatse versneden en gebotteld om vervolgens in de kelder van de "3 Fonteinen" of in een geklimatiseerde opslagplaats na te gisten. Een Oude Geuze 3 Fonteinen blijft ten minste tien maanden op fles voor hij de kelder verlaat.

Sinds januari 2002 wordt de brouwerij onafhankelijk uitgebaat door Armand & Lieve Debelder, uiteraard nog steeds in zeer nauwe samenwerking met het gekende restaurant 3 Fonteinen dat uitgebaat wordt door Guido en Trees Debelder.

Producten

3 Fonteinen Oude Geuze 6%
3 Fonteinen Oude Kriekenlambiek 5%
3 Fonteinen Oude Kriek 6%
3 Fonteinen Lambiek 5%

 

De Troch, Wambeek Girardin, Sint-Ulriks-Kapelle