Brouwerij Mort Subite

Lierput 1
1730 KOBBEGEM

Tel.: 02/454 11 11

Fax: 02/452 43 10
E-mail:info@alken-maes.com
Web: www.alken-maes.be

Productie: 50.000 hl (2004)
Verhouding export / binnenland : 20 % / 80 %
Tewerkstelling : 10 personen
Thuisverkoop: van maandag tot donderdag tussen 8 en 17 uur,
vrijdag tussen 8 en 12 uur
Bezoeken: geen
Tonmerk: ja

Geschiedenis

Hoewel Petrus Verhasselt, abt van Affligem, melding maakte van een vroegere boerderij-brouwerij in Kobbegem in 1604, wordt pas in 1686 Joris Van Der Hasselt vermeld als eerste brouwer. Via huwelijken en erfenissen kwam de brouwerij in 1869 in handen van Jean-Baptist De Keersmaeker.

Tot de Tweede Wereldoorlog bleef de boerderij in werking, maar nadien werd alles gezet op de brouwerij. Al voor de oorlog waren er concrete plannen om de brouwerij uit te breiden. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd en werd gedurende de oorlog onder het stro verborgen in de boerderij.

In de jaren 60 produceerde de brouwerij trouwens ruim 60 % pils, tegen 30 % hooggegist bier en slechts 10 % lambik. Het tij keerde echter ten voordele van de lambik wanneer men tot het inzicht kwam dat de pilsmarkt meer en meer in handen kwam van de grote brouwerijen.

In 1970 werd de Mort Subite, een gekend Brussels café annex geuzestekerij, overgenomen van de gebroeders Vossen. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam Den Hert maar wel Mort Subite.

De Keersmaeker groeide langzaam uit tot een vaste waarde in het specifieke biersegment van geuze en fruitbier. In 1972 volgde de eerste commerciële samenwerking met de familie Maes.

In 1989 wordt brouwerij Eylenbosch van Schepdaal overgenomen. In datzelfde jaar trekt Paul De Keersmaeker, broer van André, zich terug uit de zaak en verkoopt zijn aandelen aan Theo Maes. Aldus kwam 50 % van de aandelen in handen van de toenmalige brouwerij Maes.

Sinds oktober 2000 heeft de groep Alken-Maes de volle 100 % van de aandelen van deze brouwerij in handen. Alken-Maes is op zijn beurt de Belgische arm van de Britse groep “Scottish & Newcastle”.

De artisanale brouwerij van Kobbegem produceert jaarlijks 60.000 hl en telt momenteel 10 medewerkers.

Het assortiment Mort Subite omvat geuze, kriek, pêche, framboise, cassis maar ook de oude geuze en faro.

Producten

Mort Subite Geuze 5%
Mort Subite Oude Geuze 5%
Mort Subite Faro 5%
Mort Subite Kriek 5%
Mort Subite Pêche 5%
Mort Subite Framboise 5%
Mort Subite Cassis 5%

 

Lindemans, Vlezenbeek Timmermans, Itterbeek