Geuzestekerij DE CAM

Dorpstraat 67A
1755 GOOIK
Tel.: 02/532 21 32
Fax: 02/ 532 08 26
E-mail: geuzestekerij.de.cam@gooik.be

Productie : 100 hl (1999)
Export : geen
Openingsuren: op zondag tussen 14u en 17u, behalve op Feestdagen of op afspraak
Bezoeken  : idem
Tonmerk: ja

Geschiedenis

Toen in 1993 geuzestekers "Drie Fonteinen" (Beersel), "Hanssens" (Dworp) en "Moriau" (Sint-Pieters-Leeuw) de jaarlijkse “Objectieve Bierproevers-trofee” (OBP) in de wacht sleepten, werd hun beroep als een verdwijnende stiel beschouwd. En inderdaad, korte tijd later stopte Moriau als geuzesteker, zodat er over de ganse wereld nog slechts twee overbleven.

Toen Karel Goddeau ‘De Cam’ oprichtte, werd dit aantal terug op drie gebracht. Op zaterdag 7 juni 1997 werd De Cam officieel geopend door het eerste vat aan te slaan en samen met een 100-tal genodigden de ‘Lambik De Cam’ te proeven.

De Cam is gevestigd in gebouwen van de gemeente Gooik, die reeds in 1515 als "des Heeren Landcamme" wordt vermeld in de annalen (‘cam’ is een oud-Nederlands woord voor brouwerij). Het gemeentebestuur maakte er een ontmoetingscentrum van met een volkscafé, een instrumentenmuseum, een karrenverzameling en een volksmuziekgilde.

In het tonnenmagazijn liggen 45 houten tonnen van elk 1 000 liter, twee hoog opgestapeld. Ze zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj" (Pilsner Urquell). De plaatselijke kuipers restaureerden de tonnen vooraleer ze naar België werden verscheept en verfden het kophout groen, de kleur van "Plzensky" en dus nu ook van De Cam.

De wort wordt aangekocht bij Boon, Girardin en Lindemans. Er wordt ook zelf gebrouwen in de kleine lambikbrouwerij van de 3 Fonteinen. De wort gist en rijpt in De Cam, tot de steker vindt dat het bier op smaak is. "Ik doe eigenlijk niets", stelt Karel Goddeau, "ik zorg er alleen voor dat mijn werknemers in optimale omstandigheden kunnen werken". Die werknemers, dat zijn de miljoenen micro-organismen zoals de brettanomyces bruxellensis en de brettanomyces lambicus ...

De lambik wordt afgevuld in roestvrije vaten met een inhoud van 10 en van 20 liter en in het gelijknamige volkscafé getapt met een Engels pompsysteem, dat in 3 Fonteinen te Beersel reeds zijn deugdelijkheid heeft bewezen. Dankzij een fijn zeefje op de kraankop krijgt de platte lambik een stevige schuimkraag.

Oude en jonge lambik worden vakkundig gemengd en als geuze afgevuld op flessen van 37,5 en 75 cl. De bottelarij van De Cam bestaat uit een rotatieve flessenvuller en een semi-automatische kurk en museleermachine.

Sinds het voorjaar van 1999 is de ‘Oude Geuze De Cam’ op dronk. Eind 1998 werd in samenwerking met Armand Debelder een millenniumgeuze gebotteld.

Producten

De Cam Oude Geuze 6,5%
De Cam Oude Kriek 6,5%
Kriekenlambiek De Cam 4,7%

 

Boon, Lembeek De Troch, Wambeek