Brouwerij BOON NV

Fonteinstraat 65
1502 LEMBEEK
Tel.: 02/356 66 44
Fax: 02/356 33 99

Productie: 8.600 hl (2004)
Verhouding export / binnenland:
14 % / 86 %
Tewerkstelling:
11
Thuisverkoop:
geen
Bezoeken: via
"Toerisme Pajottenland en Zennevallei" – Halle (02/356 42 59)
Tonmerk:
ja

Geschiedenis

Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. Familiale banden met de brouwerijwereld had hij nochtans nauwelijks. Alleen langs grootmoederzijde is hij verwant met brouwerij Van Cappellen uit Merchtem, waarvan in 1970 de deuren werden gesloten.

In 1977 neemt hij geuzestekerij "R. De Vits" (die tot 1927 ook lambiekbrouwerij was) over en verhuist naar het nabijgelegen Lembeek. René De Vits kocht lambiekwort aan bij o.a. Van Halen uit Brussel, Winderickx uit Dworp en de coöperatieve Union des Marchands de Bières uit Brussel en liet deze vergisten tot lambiek in eigen tonnen. Vervolgens werden de lambikken gemengd tot geuze of werden er krieken op gestoken.

De ongehuwde René De Vits had geen opvolgers en investeerde nog nauwelijks in zijn bedrijf, zodat Frank Boon een totaal verouderde zaak overnam. In de eerste jaren na de overname werden de lambiekvoorraden terug op peil gebracht en werd het met de hand reinigen en vullen van flessen vervangen door halfautomaten.

In 1986 verhuisde de zaak naar het centrum van Lembeek op een terrein van 1,3 ha, waar hij in de voormalige “Ateliers Deblander” zijn lambiekbrouwerij herinstalleert. De brouwerij ligt nu tussen de Zenne en de HST-spoorlijn Brussel-Parijs.

De brouwerij werkt als één van de weinigen volgens de ‘troebele wort’-methode, ook wel slijmmethode genoemd, de oudste traditionele brouwmethode voor lambik.

Per dag wordt één brouwsel gemaakt van ongeveer 50 hl. Per brouwseizoen wordt zo'n 180 keer gebrouwen. Frank Boon brouwt en versnijdt op dezelfde manier als zijn voorganger René De Vits. Maar door een aantal investeringen in het productieapparaat heeft hij de grote kwaliteits- en smaakverschillen tussen de verschillende bottelingen weten te beperken.

Zo werden de ijzeren mengtanks vervangen door roestvrijstalen exemplaren, die op constante temperatuur gehouden worden. Het reinigen en vullen van de flessen gebeurt volautomatisch. De flessen gisten nu na op constante temperatuur. Vroeger lagen de onderste flessen in de "caveau" tegen de grond, in de koelte, terwijl de bovenste lagen in de zomer dikwijls te warm werden.

De voorraad lambik op houten vaten bedraagt ca. 720.000 liter. Frank Boon verwerkt in zijn bier uitsluitend zelfgebrouwen lambik: 90 % van het mengsel bestaat uit malse lambik van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maanden oud), ongeveer 5 % is karaktervolle oude lambik van drie jaar en nog een ongeveer 5 % is heel jonge lambik, die zorgt voor de vergistbare suikers en de levensvatbare gisten. Voor de Geuze “Mariage Parfait” wordt alleen lambik van 3 jaar oud gebotteld.

Sinds 1976 maakt Frank Boon een "Framboise millésime". Sinds 2002 brouwt hij ook het Duivelsbier.

Dankzij de participatie van Palm Breweries, beschikt hij over een ruim verdeelnet voor zijn bieren. Zijn etiketten vermelden relatief hoge alcoholpercentages.

Producten

Boon Oude Geuze 6,5%
Geuze Mariage Parfait (oude geuze) 8%
Boon Lambik 6%
Faro Pertotale 5%
Boon Kriek 4,5%
Oude Kriek Boon 6,5%
Boon Framboise 6%
Duivelsbier 8%

 

De Cam, Gooik