Egregoren

Omschrijving

Egregore is afkomstig van het Griekse werkwoord egeiro dat ontwaken of bewaken betekend. Een egregore kan dan ook worden omschreven als iets of iemand die is ontwaakt of die de wacht houdt. 

In de occulte wetenschap wordt deze term gebruikt om de gemeenschappelijke gedachtevorm van een groep mensen aan te duiden. In de moderne psychologie worden verschillende fenomenen van groepsgedrag beschreven. Onder bepaalde omstandigheden overstijgt de dynamiek van de groep het individu en lijkt de groep een eigen leven te gaan leiden. De individuen binnen deze groep gedragen zich dan naar de buitenwereld als ÚÚn geheel, zich identificerend met de groep en zijn doelstellingen. In de psychologie wordt dit fenomeen aangeduid als groepsgeest.
Binnen de occulte wetenschap wordt deze groepsgeest gezien als een afzonderlijke entiteit (een egregore) die tot ontwaken wordt gebracht door een samengaan van de bewustzijnsinhouden van de leden van de groep. De egregore wordt binnen deze visie een sturende invloed op het gedrag van de groep en de individuen binnen de groep.

Gerelateerde Activiteiten

In het najaar van 2002 werd er reeds een lezing gegeven rond egregoren.

Interessante boeken

Gerelateerde onderwerpen

Morfische resonantie

Interessante links

Home ] Up ] Acupunctuur ] Anthroposophie ] Astrologie ] Aura ] Biodynamische Landbouw ] Chakra's ] Chaos ] [ Egregoren ] De esoterische mens ] Fosfenen ] Homeopathie ] Intu´tieve verbeelding ] Kirlian Fotografie ] De kracht van klanken ] Klankfiguren ] Klanktherapie ] Chromatherapie ] Lithotheraphie ] Mantra's ] Meditatie ] Morfische Resonantie ] Morfische Velden ] Morfogenetische Velden ] Muziektherapie ] Vierde Dimensie ] De kracht van Water ] Wetenschap en Spiritualiteit ]