In het begin ...

Rome is gelegen op het schiereiland ItaliŽ, nabij de Tiber en in de vlakte van Latium. In de 7de eeuw v.C.leefden op het schiereiland verschillende volkeren. Rome was toen een dorpje van de Latijnen. Maar dat zou niet lang meer duren want het dorpje werd begeerd door een andere stam, de Etrusken. De reden daarvan was dat Rome gunstig gelegen was voor de handel. Via de rivier kon men makkelijk uitvaren naar zee en omgekeerd. Ook de vruchtbare grond was een belangrijk punt.

In het begin was Rome dus eigendom van de Latijnen, een stam van boeren die in heuveldorpen leefden. Hun eerste nederzetting kwam er op de palatinus, ťťn van de zeven heuvels waarop Rome wordt gebouwd.
Eerst waren deze stammen eenvoudige boeren en jagers maar hun levensstijl gaat beÔnvloed worden door de handel die ze gaan voeren met de Grieken en de Carthagers.
De Etrusken gaan dan het dorpje innemen en ervoor zorgen dat het uitgroeide tot een heuse stad. De Etruskische beschaving was de eerste grote beschaving op het schiereiland en de Romeinen hebben veel van deze beschaving overgenomen zoals het alfabet en godsdienstige gebruiken. Het woord Roma was waarschijnlijk Etruskisch maar de inwoners van Rome waren niet allemaal Etrusken, er leefden ook veel Sabijnen en Latijnen.


De Romeinse geschriften leerden ons dat in dit prille begin Rome zou zijn geregeerd door koningen.
De koning oefende macht uit op religieus, politiek, militair, wettelijk en rechterlijk gebied maar liet een zekere mate van gezag over aan twee adviserende organen:
de Senaat en de comitia curiata.
De Romeinen geloofden dat hun eerste koning Romulus is geweest toen de stad ontstond in 753 v.C.
Ze vertelden een sage die dit ontstaan verhaalde:


Klik op de leeuwin om de sage te lezen

Naar REPUBLIEK