Het was even schrikken maandagnacht tijdens de olympische finale gewichtheffen tot 58 kilogram in het Exposition Center in Sydney. De Belgische deelneemster Ingeborg Marx heeft tijdens de discipline stoten net in twee pogingen 100 kilogram boven het hooft getild. Bij haar derde poging probeert ze 105 kilogram. Ingeborg draait haar handen rond de metalen staaf, richt zich met gestrekte armen op. De camera zoemt in. Bij de eerste stootbeweging, waarbij ze hurkend weer neerzit en het gewicht op de schouders en borst legt, gebeurt het; Ingeborg plast in haar broek. Zonder verpinken zet ze haar stootpoging verder.

Tevergeefs, Marx strandt op 100kg.

Wie het op televisie zag, bekeek de beelden niet zonder gêne. Ingeborg was niet de enige gewichthefster met een blijkbaar gevoelige blaas.

Volgens Oosterlinck van de RUG is dit niets om zich over te schamen. Stressincontinentie of inspanningsincontinentie heet dit in het vakjargon. Bij  zware lichaamsbelasting komt dit vooral meer voor bij vrouwen dan bij mannen omdat de te overbruggen afstand van de mannen groter is.

Vrouwen in de sportwereld die doping gebruiken hebben minder vaak last van incontinentie, maar anderzijds is het vrije plassen tijdens een inspanning vaak een middel om zwaardere inspanningen te kunnen leveren.