Wandelclub Toekers Bunsbeek 4051

 
 

home

 

ontstaan

 

bestuur

 

info

 

clubshop

  bunsbeek

sponsors

 
 

1| clubnaam

 
     
 
Dank zij voetbalclub "Toekomst Bunsbeek" zijn we kunnen starten en hebben we kunnen aansluiten bij de Vlaamse Wandelfederatie "VWF". Zij hadden reeds T-shirts met als opdruk "Toek Bunsbeek". Om in den beginne niet al te veel te moeten uitgeven en toch reclame voor onze wandelclub te kunnen maken, maakten we gebruik van deze naam en T-shirts.
Natuurlijk met "Toek" alleen konden wij ook niet verder.
In het woordenboek vonden we als gelijkenis "Toekomst, Toekan" maar deze leken ons niet zo geschikt tot we op het idee kwamen van "TOEKERS BUNSBEEK".

Als je deze naam ontleedt kom je aan verschillende betekenissen.
- Toekers zijn mensen die graag op de vuist gaan (West- en Oost Vlaanderen)
- In Antwerpen wordt er onder de naam toeker een sukkelaar verstaan
- Bij ons in Brabant is dat iemand die wil maar niet kan en als resultaat het toch tot een goed einde brengt.

Zo zie je wat er achter de naamgeving van onze club schuilt.

                                                                                                                                   
 

   

2| historiek

 
 
 
Onze oorsprong ligt in het voetbalmilieu.  Om aan de jeugdspelertjes van voetbalclub " Toekomst Bunsbeek" iets te kunnen aanbieden bij Kerstmis of een uitstapje in de zomer waren we op zoek om centjes bijeen te krijgen.  Ik vertelde dat tegen enkele vrienden en deze raadden me aan om eens een wandeltocht te organiseren.  Steun kregen we van een paar wandelaars die reeds de kunst van het inrichten van een tocht onder de knie hadden.
Bij onze eerste tocht, wat voor mij nog altijd de avontuurlijkste en boeiendste was, kregen we 132 deelnemers over de vloer.
Later staken we de hoofden bij elkaar en vroegen aan het verbond VWF de voorwaarden om toetreding tot de federatie. Een paar mensen van het provinciaal bestuur waaronder Wilfried, Rogier en Georges  kwamen ons de uitleg verschaffen en de kar was aan het rollen.Waar is de tijd naartoe toen we nog met 5 moedigen iedere zondag ijverig onze wandelingen uitzochten om zo vlug mogelijk de stempels te vergaren om erkend te worden bij de Vlaamse Wandelfederatie vzw. Deze 5 dapperen waren de pioniers van onze club.
(Marcel Govaerts, David Govaerts, Freddy Dewil, Viviane Vanoeveren en Bert Dewil).Dit lijkt reeds zeer lang geleden maar de werkelijkheid leert ons dat het nog maar 10 jaar achter de rug is. Inderdaad onze wandelclub werd officieel in september 1996 boven de doopfond gehouden.
Later kregen we twee organisaties toegewezen, een officiële tocht (rond 21 juli) en een wintertocht (eind februari of begin maart).
De werking binnen onze club had ook een positieve invloed op de aangroei van leden.
Hoe meer leden hoe meer ideeën. De vraag naar een busreis werd vlug gesteld en in 1998 was dit een feit. We gingen naar Brugge.
We zaten zeker niet stil.  De zondagswandelingen werden uitgebreid naar zaterdag- en weekwandelingen, er werden ook meerdaagse wandeltochten aangedaan.  De 2-daagse van Blankenberge, de 4-daagse van de Ijzer en Vielsalm staan nu hoog aangeschreven bij menig wandellid van de club.  Bij deze gelegenheden zie je de kameraadschap zo groeien.
In juli 2006 hadden we de eer om de Provinciale Wandeldag van Brabant te mogen organiseren. Met 1910 wandelaars kunnen we terugblikken op een geslaagde onderneming.
Ik hoop voor de toekomst dat we het hierbij niet zullen laten en dat er weer andere initiatieven zullen genomen worden ten voordele van onze club.
                                                                                                Govaerts Marcel