"De Gazet"
actuele nieuwsjes
wil je zelf ook een nieuwsje plaatsen ? stuur het op naar Toon Machiels


Nederlands
Français
English
Otros Übrige
Links


2006.10.23
Nomadische culturen op de voorgrond
Het Filmfestival van Gent bekroonde "10 canoes" als beste film: het is de eerste film met en over de Aboriginals in hun eigen taal. De publieksprijs ging naar "Where the road bends" van Tony Gatliff: een film over Roma in Transsylvanië. Bekijk het allemaal hier.


2006.10.14
Eerste ontmoetingsdag basiswerkers (Leuven, 14.10.2006)
Een dertigtal professionelen en vrijwilligers die met VRO&M aan de slag zijn hebben in drie werkgroepen hun ervaringen en bekommernissen bijeen gelegd. Algemeen besluit: VROEM moet de motor worden van het basiswerk met VRO&M in zo goed mogelijke samenwerking met de integratiesector en het vluchtelingenwerk. Als vervolg op deze eerste dag moet er thematisch en resultaatgericht verder gewerkt worden. Het belangrijkste thema blijkt "Onderwijs" te zijn. Een specifiek knelpunt daarin zijn de interne remmen binnen de VRO&M om er met z'n allen alle kansen van te benutten. VROEM gaat op zoek naar de juiste mix van motivatie (met inzet van vrijwilligers) en druk (koppeling aan sociale uitkeringen). Bestel het volledig verslag hier.
2006.10.07
Roma niet overtuigd van onderwijs (?)
Een onderzoek in Tsjechië wijst uit dat 50% van de Roma-ouders iets zien in onderwijs voor hun kinderen. Lees het artikel.
2006.10.07
Gouden Woonwagen naar Kortrijk
VROEM kende de Gouden Woonwagen 2006 toe aan schepen Frans Destoop van Kortrijk. Omwille van zijn politieke moed om ondanks massale tegenkanting een doortrekkersterrein te plannen in de deelgemeente Heule. Gelukwensen kan je sturen naar frans.destoop@kortrijk.be. De prijs werd al in april toegekend, maar het nieuws is om evidente reden stil gehouden tot nu.
2006.10.03
Clash met de politie ?
Een 60-tal nomadische gezinnen dreigen vrijdag 6/10 manu militari verwijderd te worden uit Neder-over-Heembeek. Ze proberen daar tijdelijk te blijven staan. Het is geen vergund terrein. Maar dat bestaat ook niet Vlaanderen voor zoveel wagens. (bericht van Joris Sabo, gevonden in Basta en GvA)
2006.09.23
Ontmoetingsdag Basiswerkers 14 oktober Leuven
Voor de ontmoetingsdag zijn nog 10 plaatsen vrij. Inschrijven kan dus nog (even). Mail naar vroem@belgacom.net.
2006.09.23
Cursus Romanes KULeuven
Maurits Eycken gaat starten met een cursus Roma Taal en Cultuur voor iedereen die met Roma (kinderen) werkt. Je kan nu nog je wensen kenbaar maken. Dan kan hij zijn cursus beter op maat ontwerpen. Je kan hem mailen op maurits.eycken@soc.kuleuven.ac.be.
2006.07.28
Roms begraven familie-oudste
Joris Sabo stuurde ons deze deze link over de begrafenis van Jean Boudain in Groot-Bijgaarden. Opvallend is: hoe weinig accuraat berichtgeving kan zijn (deze Roms zijn bijv. niet katholiek en ze zijn niet met 4.000). En woorden als "clan" en "peetvader" horen ook niet thuis in een verslag over VRO&M.
2006.07.28
Ierse Travellers op film
Ga eens een kijkje nemen op deze link. Je krijgt er info en een trailer van "Pavee Lackeen" (Traveller meisje) een documentaire film over het leven de Travellers in Ierland. Je kan hem gaan zien in Flagey (Elsene) en in Cartoons (Antwerpen).
(met dank aan Eva Poesmans, integratiedienst Gent).
2006.07.O2
Foto's van Taraf de Haiduks
Ga een kijkje nemen op deze link. (met dank aan Bob Van den Broeck, integratiedienst Antwerpen).
2006.07.O2
Europees Hof geeft Traveller gelijk
Alles wijst erop dat het Europees Hof in Straatsburg een Engelse Traveller heeft gelijk gegeven tegen het gemeentebestuur dat hem verjoeg van zijn woonwagenterrein. Het proces heeft 10 jaar geduurd. Meer uitleg volgt
2006.07.O2
Trefag 14 oktober
De uitnodigingen voor de trefdag van basiswerkers zijn door VROEM vzw verstuurd. Mocht je geen uitnodiging gekregen hebben: bestel ze dan hier.

2006.07.O2
Een woonwagen op privégrond
De Gemeente Maldegem keurde de bouw goed van een woonwagen op een private bouwgrond. "Brussel" keurde dat af en de mensen staan weer terug op nul. VROEM heeft het dossier doorgestuurd naar minister Keulen, omdat hij wél voorstander is van woonwagens op private bouwgrond.
2006.06.O3
VRO&M in Sociale Cohesie
Een bruikbaar model voor ieder wie in contact staat met Gemeente en/of OCMW bij de opmaak van het Lokaal Sociaal Beleidsplan. Je kan hier de korte versie (5 p) downloaden.
2006.05.30
Nog een boek: Roma en identiteit
Zopas verscheen "Gypsies and the problem of identities". Het lijkt een zeer grondig werk. Je vindt alle uitleg op deze site.
2006.05.24
Uniek fotoboek Roma en Sinti
Rogier FOKKE publiceerde deze week zijn fotoboek "Paramisa" ("Verhaal" in het Romanes). Je vindt alle uitleg op www.rogierfokke.nl en op Photq .
(met dank aan Jozef Hertsens)
2006.05.16
Een woonwagen op je eigen bouwgrond ?
VROEM was vandaag op het kabinet van minister Keulen. We hebben het er ook gehad over een toelating om woonwagens te zetten op je eigen bouwgrond. Een oude eis van heel wat VRO&M. Minister Keulen gaat contacten beginnen te leggen om dat proberen in orde te maken.
2006.04.30
Eva heeft haar stek
Eva Poesmans, begeleidster op het doortrekkersterrein van Gent, heeft haar standplaats aan het terrein gekregen:
Braemkasteelstraat 35
9050 Gentbrugge
09/268 24 24
eva.poesmans@gent.be
2006.04.30
Roma op Klara
Schrijfster Mariët Meester trok verscheidene jaren door Roemenië, om te zien hoe de Roma er leven. Gudrun De Geyter laat haar vertellen over de ervaringen die ze neerschreef in "Sla een spijker in mijn hart"
Na te beluisteren via de Klara website : ga naar Audio en kijk dan onder "Alinea"
(bedankt Brecht)
2006.04.30
Vlaanderen - Roemenië: VLADROM
Joris Sabo en vele anderen werken aan een sterk project in Roemenië onder de naam VLADROM. Hij stuurde ons een grondig artikel erover en dat willen we je niet onthouden. Download artikel Joris .
2006.04.30
Europa en (anti)discriminatie
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het jaarthema voor 2007 zal zijn "Gelijke Kansen voor Iedereen" en voor 2008 "Interculturele Dialoog". Dit betekent dus ook dat de Europese Programma's deze thema's als prioriteit zullen krijgen. Zeker iets om in het oog te houden. Wij zullen dat voor jou doen ...
2006.04.30
ENAR en Roma/Travellers
Het Europees Netwerk tegen racisme (ENAR) publiceerde net een themanummer van hun web- magazine over Roma/Travellers. Je kan meelezen via deze deze link . Je kan je ook via deze site abonneren.
2006.04.24
Zij kwamen uit het Oosten ...
Gevonden op de site "Voyageurs en Circusmensen": een bespreking van het boek van Wolf Bruggen. Met deze link kan je meelezen.
2006.04.17
Djangomania
Gisteren op La Deux een uur over Django Reinhard. De documentaire bevat wellicht alle beelden die er zijn van Django (alles samen 3 minuten).
2006.04.17
Bang van de Kampers (NL)
Dat het in Nederland al lang niet meer botert tussen de woonwagenbewoners en de overheid is geweten. Kijk hier even naar een TV-reportage van ZEMBLA.
2006.04.13
Nieuwkomers
Onthaalbureau Kom-Pas Gent vzw ontwikkelde de brochure Wegwijs voor Doorverwijzers. Deze kun je bekijken via: http://www.gent.be/gent/wonen/migrante/kom_pas/algemeen/kom_pas_wegwijs.htm . Zet ook een linkje op jouw website. Joris Sabo zal er je dankbaar voor zijn.
2006.04.12
Fanfara "LUI CRACIUN"
Rond kerstmis kondigden we aan dat de Roemeense FANFARA LUI CRACIUN naar België zou komen, voor een concertreeks. Dat is afgelast. Het boekingskantoor zag het niet meer zitten. Jammer. Gangmaker Vic Dierckx heeft echter ook goed nieuws. Lees over zijn project in Vladeni (R).
Je kan voor info en steun mailen naar Jorissabo108@hotmail.com naar elivdcas@hotmail.com of naar lim_ellen@yahoo.com .
2006.04.12
Ontmoeting basiswerkers/sters
VROEM organiseert een eerste landelijke ontmoeting voor iedereen die aan de basis MET VRO&M actief is in de Vlaamse Gemeenschap.
Die dag gaat door op 14 oktober in het Provinciehuis van Leuven, van 10 tot 15 uur. Wie nog geen melding via de mail heeft ontvangen kan zich abonneren op de elektronische nieuwsbrief.

2006.04.05
Gipsy Wars
Reportage over een clash tussen Travellers en de lokale bevolking in Surrey (GB) nadat een Ierse Traveller er was doodgeschoten. BBC 2, 3 april. Wie de video wil zien kan dat hier aanvragen.

2006.04.3
Wolf Bruggen schreef een boek
"Zij kwamen uit het Oosten" het eerste boek van Wolf Bruggen over de Roma. Hij stelt het voor op 3 plaatsen, je kan de uitnodiging downloaden.

2006.03.31
Afscheid van de Màzoutwèg
Van onze correspondent ter plaatse, Joris Sabo:"Mooie foto, maar ‘k vind nergens een groter formaat" Foto Persprijs 2006

2006.03.28
8 april internationale Romadag
Op 9 en 14 april: Roma muziek, resto en poëzie. Download de affiche

2006.03.28
Wil jij op TV komen ?
De VRT begint in de herfst met een nieuw programma. Over mensen die hun leven een heel nieuwe draai hebben gegeven. Zoals een huisbewoner die in een wagen gaat wonen. Wil jij dat stuk van je leven op TV laten zien ? Dan neem je best contact op met
Wonne Hellemans
DED's it productions
redactie1@ded-s-it.be
016/62 46 62
2006.03.28
Minister Keulen zoekt managers van diversiteit
Op de website www.inburgering.be staat alle informatie om projecten in te dienen rond bevordering van sociale cohesie en management van diversiteit.
Citaat uit het persbericht (gelezen in het Belang van Limburg: "Met de diversiteitsmanagers willen we zeker niet allerlei werkgroepen oprichten die de problemen analyseren, actieplannen opstellen en methodieken ontwikkelen. Die zijn er al met massa's. Vandaag is het tijd voor actie." Eindelijk !
2006.03.22
Minorities and the failure of democracy
Kwasa Kwasa organiseert een studiedag waar o.m. Donald Kenrick een visie zal brengen over Roma en hun kansen in Europa. Het gaat door op 21 april in Gent. Als je de affiche nog niet kreeg per e-mail kan je ze hier bestellen.
2006.03.22
Roma bedelaars
VROEM stuurde een brief met aanbevelingen naar Minister Dupont ivm zijn plannen rond preventie en begeleiding van bedelende ouders met kinderen.
Je kan de brief hier downloaden.
2006.03.17
Ontmoeting Basiswerk
De ontmoetingsdag van basiswerkers/ster met VRO&M zal vermoedelijk doorgaan in Leuven. In groepen van 20 zullen we samenleggen:
- waar ben jij concreet mee bezig en waar
- welke zijn je successen tot nu toe
- welke zijn je ontgoochelingen
- wat moet er gebeuren (korte – lange termijn, op welk beleidsniveau)
Aanvullingen en schrappingen blijven welkom op vroem@belgacom.net
2006.03.13
Zigeunerkinderen: overal en nergens
Het contactcomité van organisaties voor jeugdzorg, regio Brussel, nodigt u uit op de vierde debat-lunch in Brussel in het werkjaar 2005-2006 op vrijdag 17 maart 2006. Thema : “Zigeunerkinderen : overal en nergens”. Lunch om 12 u. Inleiding en debat om 12.30 u. Broodjes zijn voorzien voor maximaal 15 personen,
Tijdig te reserveren bij BJB tel: 02/5533445. Plaats: Markiesgebouw, Markiesstraat 1, 1000 Brussel, VECC Vlaams Europees Conferentiecentrum, ZAAL 1.

2006.03.11
Doortrekkers in Huizingen
Het nieuwe doortrekkersterrein van Vlaams Brabant is al meer dan een half jaar in gebruik. Aster Kalogrias (cel woonwagenwerk bij het PRIC) maakte met de betrokkenen een lijvig rapport.
Kort samengevat: het is een succes geworden.

2006.03.10
Doortrekkers in Gent
In Gent gaat een "nieuw" doortrekkersterrein open. Dit keer op een officiële plaats en beheerd door de stad. De Vlaamse Gemeenschap betaalt 90% de provincie O-Vlaanderen 10%. De terreinbeheerster is Eva Poesmans.

2006.03.08
Grote ontmoeting (ter)
Voor de samenkomst van VROEM met mensen die werken met VRO&M (14.10)zijn al 191 geïnteresseerden aangemeld. En toch:
Mail iedereen die je te binnen schiet naar VROEM@belgacom.net.

2006.03.07
Limburgers en VRO&M
Ze hebben wat met elkaar.
Op 20 maart om 19h30 in zaal 3 van het Cultureel Centrum van Genk: werkgroep Roma en Sinti zet zijn werkzaamheden verder. Felix Bergers verwacht iedereen die zich wil inzetten voor het behoud van de Roma- en Sinti cultuur. Je kan je opgeven bij felixbergers@hotmail.com.

2006.03.07
Grote ontmoeting (bis)
De samenkomst van VROEM met mensen die werken met VRO&M is gepland voor 14 oktober.
Er zijn al 162 geïnteresseerden aangemeld. En we zijn nog maar pas bezig. En toch:
Mail iedereen die je te binnen schiet naar VROEM@belgacom.net.

2006.03.07
Toelagen voor Cultuur (bis)
We krijgen geen reactie vanuit het kabinet van Anciaux.
Weten ze het zelf ook niet ?
Of is het niet belangrijk ?

2006.03.02
Toelagen voor Cultuur
Bert Anciaux heeft een nieuwe regeling uit voor toelagen aan participatie- en experimentele projecten met/voor doelgroepen. Ook voor personen met een etnisch-culturele diverse achtergrond. Je vindt het op de site van FOV. Ecm zijn echter zeer bizar omschreven: het is precies of de Belgische VRO&M er niet bij horen.
De vraag is aan het kabinet gesteld.
U hoort nog van ons.
2006.02.27
Avondje met Valery Novoselsky
Valery NOVOSELSKY, de moderator van de internationale nieuwsbrief Romano Liloro is van half maart tot half mei in Brussel. Ik heb met hem afgesproken dat we elkaar gaan bellen voor een afspraak. Ik dacht aan een gezellige avond in een rustig restaurant. Valery is een Russische Rom die naar Israel is uitgeweken. Hij staat in nauw contact met de Israelische Dom Roma en met de internationale Roma-scène.
Als jij ook erbij wil zijn dan geef je best je naam en e-mail door en enkele voorkeurdata alhier.

2006.02.27
Referentieadres (einde)(?)
Het was nog altijd niet duidelijk of rechtspersonen eerst een erkenning moeten aanvragen om referentie adres te kunnen worden.
Ik vroeg het aan Q, en Q antwoordde: "Deze rechtspersonen dienen dus geen erkenning aan te vragen. Er is wel een controle door de gemeente over het feit of deze rechtspersonen reeds meer dan vijf jaar over rechtspersoonlijkheid beschikken en of de verdediging van één of meerdere bevolkingsgroepen is opgenomen in de statuten."
2006.02.27
Een avond Bargoens
Vorige week organiseerde VROEM, Ons Leven en de aalmoezenier van Limburg een geslaagde avond over Bargoens. Een twintigtal Voyageurs hadden er een uitgebreide babbel met Paul Van Hauwermeiren uit Gent. Zowat de enige deskundige in de Nederlanden over het Bargoens. Als je wil kan je hem ook contacteren op paulvanhauwermeiren@skynet.be.
Zo een avondje "bonding" hoort bij een geslaagd proces van bridging: Sociale cohesie in het Limburgs model.
2006.02.23
Grote ontmoeting (?)
De VROEM wil in oktober een grote ontmoeting organiseren tussen al wie professioneel en/of vrijwillig met VRO&M werken. Rechtstreeks met de mensen dus. Bedoeling is ons beter te leren kennen en om met een beter gecoördineerde stem naar het beleid te kunnen spreken.
Eerste stap: zoveel e-mail en andere adressen verzamelen. Dus als je dit leest en je wil op de hoogte blijven.Geef ons je e-mail adres door. Maar vooral: geef ons ook de adressen door van mensen die dit bericht misschien NIET lezen. Mailen naar VROEM@belgacom.net.

2006.02.23
Uitwisseling
Nogal eens vragen basiswerk(st)ers, terreintoezicht(st)ers, Nederlandstalige buitenlanders om op deze site wat meer nieuwsjes van iedereen te verspreiden. Zoals die debatlunch "Roma in Brussel" van vorige week. Ook (en vooral) voorvallen uit je dagelijkse contacten, leuke ervaringen, frustraties... iedereen kan ervan leren. Ik zou zeggen doe maar. Mail maar.

2006.02.17
Tips van en voor leerkrachten
Een werkgroep van leerkrachten en CLB-mensen op de studiedag rond Roma (St Niklaas 14/2) inventariseerde en quoteerde een reeks tips voor in de klas. Een bezoekje waard
OPGELET: positief gescoorde tips zijn AANraders, negatief gescoorde tips zijn AFraders. Wij staan open voor commentaar.
2006.02.17
Roma in Brussel
Het Contactcomité Bijzondere Jeugdzorg in Brussel houdt op 17 maart een debatlunch over Roma (kinderen, school, bedelen ...). Je kan de uitnodiging hier downloaden.

2006.02.14
Het Limburgs model
Gelezen in het Belang van Limburg van gisteren over de protesten van buurtbewoners tegen de aanleg van een nieuw woonwagenterrein in Beringen. Burgemeester Mondelaers "Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen verplicht ons als kleinstedelijk gebied een park van 22 plaatsen aan te leggen. Is er geen meerderheid voor dan wordt ons structuurplan niet goedgekeurd. Dat wil zeggen dat we geen BPA's meer kunnen aansnijden of wijzigen. In feite kunnen we dan niets meer" De provincie Limburg heeft niet voor niets de Gouden Woonwagen gekregen van VROEM in 2005.
2006.02.14
VRO&M en Sociale Cohesie
De tekst van de uiteenzetting van Toon Machiels op de 2de Roma studiedag van Sint Niklaas en Temse kan je hier downloaden
Commentaar zéér welkom !
2006.02.09
Roma willen niet naar school
In een vluchtelingencentrum riepen ze het CLB erbij omdat er een Roma-gezin was dat zijn kinderen niet naar school "wilde" sturen.
De maatschappelijk werkster bemiddelde tussen school en gezin. De juf van de klas ging op bezoek bij het gezin. En de kinderen gaan nu wel naar school. Uniek ? Helemaal niet. Je moet alleen maar geloven en het ook doen.
Als je het CLB persoonlijk wil feliciteren klik dan hier .
2006.02.04
Prijzen voor Jozef Hertsens
Jozef en zijn vrouw Tilly zijn de bezielers van VLuchtelingen Onthaal St Niklaas (VLOS). Zij doen enorm veel voor en met de Roma. Jozef kreeg dit jaar wel 2 prijzen: de Pluim van de regionale TV, en de prijs van Welzijnszorg. Proficiat.
Als je hem zelf wil feliciteren kan dat op jozef.hertsens@vlos.be).
2006.01.28
Een project voor ROM-Dames in Leuven
Stad en OCMW van Leuven hebben eens te meer de handen in mekaar geslagen. Nu zijn het de Rom-dames die een project krijgen: lessen Nederlands in Open School en maatschappelijke oriëntatie door Arktos. Wil je op de hoogte blijven ? Mail af en toe eens naar Brecht Goussey (OCMW) of naar Leen Dewit (Arktos).
2006.01.25
Een positief geluid
Uit een integratiecentrum nog wel: "het gat dat de integratiesector na de herstructurering achterliet, is nog altijd niet opgevuld en projecten zijn broodnodig.
"we moeten projecten opzetten die via een persoonlijke aanpak mensen op weg helpen naar een opleiding of werk. Projecten die aandacht hebben voor arbeidsattitude, die werken via stages,..."
Horen we het ook eens van een ander.
2006.01.25
Uit de boot
Het Vlaams Minderhedencentrum weert zich als een duivel in een wijwatervat om zijn juridische hulp aan vreemdelingen te redden. Minister Keulen vindt dat ze daarin te ver gaan. Om de rechtshulp aan de woonwagenbewoners over boord te gooien daarvoor heeft het Vlaams Minderhedencentrum niet gewacht op de mening van een minister. Dat heeft het VMC volledig zelf gedaan. Discriminatie in de integratiesector.
2006.01.23
En toen werd het stil
Het PRIC (Provinciaal IntegratieCentrum) van Limburg heeft een ontmoetingsdag gehouden over communicatie tussen culturen. Julia en Carine hebben er gepraat met directrices van scholen, gemeentebeambten enz... Als die twee Voyageuses hun verhaal doen, dan wordt het even stil. Een gelukwens aan allebei en aan Thieu die ervoor zorgt dat de Voyageurs de steun krijgen die ze nodig hebben.
2006.01.13
Vrouwenproject in Leuven
Het OCMW van Leuven blijft verder investeren in de integratie van de Roms. Nu gaat er binnenkort een vrouwenproject van start. Daarmee is de "sluitende aanpak" ongeveer rond. Er is nu een aanbod voor kleuters, lagere school, middelbare school een moedergroep en werktoeleiding voor mannen en vrouwen. We houden je op de hoogte.
2006.01.11
Datum om vrij te houden: 2 februari
Het provinciebestuur van Vlaams Brabant nodigt de Voyageurs, Manoesjen en Roms uit om mee te discussiëren over meer woonwagenterreinen in Brabant. Het gaat 's avonds om half acht door in het Provinciehuis (aan Leuven statie). Meer inlichtingen: bij Aster Kalogrias.
2006.01.05
Schoolsucces van jonge Rom in Leuven
Lees een aangrijpend (kort) kerstverhaal uit Leuven.
2006.01.05
Alle Roma zijn criminelen
In Arnhem is een officier van Justitie veroordeeld omwille van deze uitspraak. Lees het persbericht (ons toegestuurd door Gjunler Abdulla, president van Roma Emancipatie).
2005.12.28
MENZO
Minister Keulen en Anisa Temsamani debatteren 6 pagina's van de Menzo vol over "integratie". Maar over de "sector" reppen ze met geen woord... Uit het oog, uit het hart ?
2005.12.23
Roemeense Roma fanfare
Kultuurburo ULHA-UTCA organiseert in augustus 2006 een tournée van de Roemeense Roma Fanfare "FANFARA LUI CRACIUN". Als je hen wil steunen en/of de fanfare boeken mail dan naar ulha.utca@gmail.com.
2005.12.22
Armoedetest ... en de minderheden ?
Vandaag in de Morgen: minister Dupont wil een armoedetest inbouwen in het beleid. Een goede zaak. Ware het niet dat zo'n test ten voordele van enkel één doelgroep nadelige gevolgen kan hebben voor de andere kansengroepen. Het is tijd dat Vlaanderen begint aan een echte "mainstreaming van diversiteit" want het is niet meer zo ver af dat de allochtonen en de generatiearmen mekaar gaan beconcurreren in de positieve acties van de Vlaamse Gemeenschap. Ik hoor nu al geruchten als zou de VDAB willen afstappen van het criterium "allochtoon" bij zijn tewerkstellingsbevorderende maatregelen.
2005.12.16
40 jaar Integratie in Limburg ... zonder Voyageurs
Gisteren vierde het Provinciaal Integratiecentrum van Limburg zijn 40ste verjaardag. Ze hielden een debat met migranten en 1 vluchteling. Niemand van de wagens was uitgenodigd. Nu zijn we al 6 (ZES) jaar binnen het minderhedendecreet.
Nog altijd vergeten ze ons. Zelfs de diensten die speciaal voor ons moeten opkomen.
Eens te meer: het is tijd dat we uit de integratiesector weg geraken.
Als je ook wil protesteren tegen deze laksheid van het PRIC stuur dan een mailtje naar pric@limburg.be.
2005.12.13
Datum om vrij te houden: 2 februari
Het provinciebestuur van Vlaams Brabant nodigt de Voyageurs, Manoesjen en Roms uit om mee te discussiëren over meer woonwagenterreinen in Brabant. Het gaat 's avonds om half acht door in het Provinciehuis (aan Leuven statie). Meer inlichtingen: bij Aster Kalogrias.
2005.12.13
Spreukje
Wie met zijn twee voeten op de grond blijft ...
... geraakt niet vooruit
2005.12.13
Bargoens in Limburg
Datum om vrij te houden: 15 februari. Van 19 tot 22 uur komt professor Paul Van Hauwermeire naar Genk (parochiezaal Hoevenzavel). Paul bestudeert al vele jaren het Bargoens van Vlaanderen. Er zijn veel dialecten in het Bargoens. Met Paul daarover "preuvelen" zal je heel wat bijleren. En dat het gezellig zal worden, daar hoef je niet aan te twijfelen.
2005.12.9
Etnische registratie in het onderwijs
De Liga voor de Rechten van de Mens liet ons weten dat ze geen standpunt kan innemen voor of tegen de etnische registratie van VRO&M in het Vlaamse onderwijs. Ze voelen zich te weinig thuis in aangelegenheden van onderwijs en woonwagens, het is hun te complex. Ik dacht dat het proces tegen het Vlaams Blok complex was, en dat heeft de Liga schitterend gewonnen. Maar iets rond VRO&M en onderwijs gaat hun petje te boven.
Ze verwezen mij door naar het ... VMC
Dat ging dan weer mijn petje te boven.
2005.12.7
Spreukje
Kennis zonder durf is erger dan durf zonder kennis
Albert Einstein
2005.12.6
Visie en Actieplan VROEM
De Raad van Bestuur van VROEM besliste om haar visie en actieplan op deze website te publiceren. Hier is ie dan.

2005.12.4
Referentieadres in de senaat
Tot 5 december heeft de senaat tijd om het wetsvoorstel over het referentieadres te "evoceren" (lees wegstemmen). Dus duimen maar.

2005.12.4
Hoe de VROEM groeit
Werden op 1.12.2005 lid van de Algemene Vergadering van VROEM
Leen DE WIT
Charis FREDERICKS
Hannah VAN PASSEL
Tom VAN SNICK
Werd bovendien ook lid van de Raad van Bestuur:
Toon MACHIELS

2005.12.3
Hoe het groeide
Op de Raad van Bestuur van VROEM vzw is afgesproken de geschiedenis van het werk met VRO&M in Vlaanderen op deze website te zetten.
Bij deze is dit dus gebeurd.
De rechtstreekse link is slechts 1 klik verwijderd.
2005.12.3
Elvis in Gent
Vorige zaterdag was het weer ribbetjesfestijn van de Voyageurs in Gent. In plaats van de wereldberoemde karaoke had Jeroen Elvis laten komen voor een spetterende avond rock and roll.
Maar dat was buiten de Voyageurs gerekend. Het was niet echt hun goesting. Daarom heeft Fien van Aarschot maar zelf de micro gepakt.
Zo werd het helemaal een écht Voyageursfeest.
2005.11.28
Jouw mening aub
Vind je het ook moeilijk om een naam te vinden voor Voyageurs, Roms, Roma en Manoesjen ?
Ik wel.
Daarom stel ik voor om een makkelijk letterwoord te gebruiken: VRO&M.
Spreek uit "vroo en em".
Zegt dat jou iets ? Laat het me weten.
Bedankt
2005.11.28
Belgische Voyageurs, Roms, Manoesjen en de VDAB
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding vroeg ons om een dossier op te maken over de tewerkstelling van Belgische VRO&M. Dank zij de hulp van aalmoezeniers en de cellen kon ik dat dossier overmaken aan het CGKR.
Als je het wil nalezen klik dan hier.

2005.11.26
Spreukje (2)
Alles wat je voor mij hebt gedaan zonder mij
Heb je tegen mij gedaan
(Gandhi)
2005.11.25
Woonwagenbewoners op bezoek bij minister Keulen
Gisteren 24.11.2005 zijn vertegenwoordigsters van de Voyageurs en Manoesjen en twee verontruste woonwagenwerkers ontvangen op het kabinet van minister Keulen. Ze hebben er een petitie afgegeven met over de 200 handtekeningen tegen de afbouw van het werk MET woonwagenbewoners en Roma in de integratiesector.
Ze hebben er ook een overzicht gegeven van de bijdrage die er uit hun werk geleverd kan worden om de sociale cohesie met moeilijk bereikbare doelgroepen te verbeteren.

2005.11.22
KNACK Artikel Chris De Stoop
Wie interesse heeft om het artikel "De zigeuner bestaat niet" in zijn geheel te lezen: er is een ingescande versie beschikbaar
Om het te bestellen, klik hier.

2005.11.23
Een spreukje
Als je wil dat mensen geïnformeerd zijn, ga ze informeren.
Als je niet wil dat ze geïnformeerd zijn, nodig ze uit op een vergadering

2005.11.22
KNACK Artikel Chris De Stoop
Wie interesse heeft om het artikel "De zigeuner bestaat niet" in zijn geheel te lezen: er is een ingescande versie beschikbaar
Om het te bestellen, klik hier.

2005.11.18
Belgische Voyageurs, Roms, Manoesjen en tewerkstelling
Gisteren 17.11.2006 hebben Ons Leven (zelforganisatie van de Limburgse Voyageurs) VROEM, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, de Limburgse Integratieraad en het Provinciaal Integratiecentrum afgesproken om samen stappen te zetten naar Minister Vandenbroucke. Wij willen nl. dat Belgische Voyageurs, Roms, Manoesjen ook mogen genieten van de positieve actieplannen die er bestaan voor vluchtelingen en allochtonen.
We nemen nog contact op met de Droomjobfabriek en met het Economische Regionaal Samenwerkingsverband om onze eisen te steunen.
Wil je het gehele verslag ? Bestel het hier.

2005.11.18
Referentieadres: de kogel is door de kerk
Gisteren 17.11.2006 is in de vooravond het wetsvoorstel van Magda Demeyer (SP.A) goedgekeurd. Vanaf nu kunnen rondtrekkenden een referentieadres krijgen bij vzw's en diensten. Precies 10 jaar geleden hebben het Vlaams Centrum Woonwagenwerk (nu VROEM) en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding voor het eerst zo een wetswijziging voorgesteld. De aanhouder wint.
Je kan de stemming (proberen) te bekijken op de site van de Kamer

2005.11.14
Straffe link
Om snel een volledige lijst te hebben van links naar alle mogelijke sites over Roma/Travellers moet je eens surfen naar Romnews

2005.11.13
Referentieadres wordt gestemd in de Kamer (bis)
Deze week donderdag 17 november wordt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet gestemd waarbij het referentieadres ook mogelijk wordt bij organisaties.
Wie erbij wil zijn: we verzamelen om 14.30 op de tribune van de Kamer
Wil je je aanmelden om mee te komen ? Geef dan een seintje
2005.11.12
Kritische lezersbrief in KNACK
Deze week publiceert B.G uit L. zijn kritiek op de intergratiesector in een lezersbrief in de Knack.
Een uittreksel:
"Met bepaalde groepen kan enkel resultaat gehaald worden wanneer men heel actief de handen uitsteekt naar hen en samen met hen op pad gaat…in onze risicomaatschappij tekenen zich steeds meer groepen af die door de samenleving uitgespuwd worden en die daarop een foertreactie vertonen. Voorbeeld zijn autochtone maatschappelijk kwetsbare jongeren. Het is dan ook wraakroepend dat de sector weigert aan deze situatie gehoor te geven. Het tart elke verbeelding dat de minderhedensector zelf de facto aan uitsluiting van minderheden doet o.a. door onder het mom van persoonlijke fouten experten één voor één op straat te zetten of hen het werken onmogelijk te maken. Het VMC slaagt er evenwel in om alles op papier mooi te doen klinken."
Wil je de hele brief ontvangen ? Je kan hem hier bestellen.

2005.11.11
Referentieadres wordt gestemd in de Kamer
Volgende week donderdag 17 november wordt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet gestemd waarbij het referentieadres ook mogelijk wordt bij organisaties. Dus niet alleen meer bij private personen. Het Vlaams Centrum Woonwagenwerk (nu VROEM vzw) heeft 10 jaar lang moeten schrijven en palaberen daarvoor. Nu is het eindelijk zover. De zitting begint om 14.15 en de wet is punt 4 op de agenda. Allemaal daarheen ? De hele wet vind je op de agenda van de Kamer, klikken op document nr 51K1967001 plus het amendement 003 van Magda De Meyer en Hilde Claes.
2005.11.08
Striptekenaar van de Trekhaak wint prijs.
Zowat een half jaar geleden won Brecht Evens (van zeven andere inzendingen) de Strip Debuutprijs. Die werd voor het eerst uitgereikt door de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS), een organisatie die opkomt voor de rechten van Vlaamse stripauteurs en -tekenaars. Meer van hem vind je op zijn website.
2005.11.05
Voyageurs, Roms en Manoesjen zijn nog altijd niet erkend door de minister van tewerkstelling. Als een werkgever een woonwagenbewoner wil aanwerven krijgt hij dus geen extra voordelen. Die krijgt hij wel als hij andere minderheden aanwerft.
Dit is discriminatie.
Daarom heb ik op 17 november een jurist van het Centrum voor Racismebestrijding uitgenodigd in het Provinciehuis in Hasselt om 10 uur 30. Jongere werkzoekenden kunnen aan die vergadering deelnemen.
Het gaat door in de Demerzaal. Vooraf inschrijven is nodig. Dat kan hier
2005.11.05
De nieuwe naam van het woonwagenwerk is VROEM.
Dit is de afkorting voor VLAAMSE VERENINGING VOOR VOYAGEURS, ROMS, ROMA EN MANOESJEN.

.

.