in enkele woordenhet fietsende fietsers | 
de natuur |de overnachtingen |de toekomst

In enkele woorden

Van juni tot november 2001 gaan wij, gedurende 6 maanden, Europa van Noord
tot Zuid met fiets doorkruisen, zijnde van de Noordkaap tot Gibraltar. Langs deze 8.000 km zullen wij 10 landen ontdekken, die, alhoewel vrij dicht bij ons, ook zeer verschillend wat natuurlijke, culturele en menselijke omgeving betreft. Met deze rit wensen wij eveneens een steun geven aan twee solidariteitsprojecten: "la Roue libre et solidaire" (het vrije en solidaire Wiel) in België, en "Aprobenir" in Nicaragua.

Het fietsen

Gedurende deze 6 maanden te fiets, levend als Europese zigeuners langs fietsvriendelijke paden, zullen wij de belangrijkste grote wegen vermijden. Wij willen ervan gebruik maken om de fiets als ideaal rondtrekkend vakantiemiddel in Europa te promoten:

  • sportief: wij willen geen topsporters zijn, maar gewoon trekkers met een
    goede conditie
  • economisch: basismateriaal is niet duur in vergelijking met andere
    soorten vakantie, en tanken is niet nodig!
  • ecologisch: vrij traag en niet vervuilend, stil, de fiets respecteert de
    natuur
  • menselijk: rechtstreeks en open contacten met de mensen die ontmoet worden langs de weg

De fietsers

Wij zijn jong getrouwd, zeer gemotiveerd door dit project en zijn verschillende facetten: verder dan de sport, de ontmoetingen, de natuur, de internet site, is het vooral een enthousiasmerend project voor ons beiden, voor ons koppel. Daarnaast is het eveneens de gelegenheid voor ons om een constructieve loopbaan onderbreking te nemen na vele jaren werken.

Gaëtane, 30 jaar, werkt sinds 7 jaar in de restauratie van schilderijen. Zij is zelfstandige en heeft haar eigen atelier waar zij een nieuwe jeugd geeft aan schilderijen, uit de 15de tot de 20ste eeuw. Zij rekent wel op de trouwheid van haar cliënten zowel particulieren als professionelen om haar activiteiten met des te meer passie te hernemen vanaf december 2001.
Gaëtane is vol dynamisme en levenslust; sportief, ze houdt van tennis, zwemmen, skiën en... fietsen natuurlijk!


Benoît, 35 jaar, werkt al 10 jaar in een KMO gespecialiseerd in de productie, distributie en handel van ethanol. Na verantwoordelijke van het departement logistiek, is hij nu financieel directeur. Hij is ervan overtuigd dat deze loopbaanonderbreking verrijkend zal zijn op vele vlakken Hij is gepassioneerd ornitholoog en reiziger, en een enthousiast organisator. Hij houdt van zwemmen, alpinisme, jogging en... fietsen natuurlijk zoals tochten in Ierland, Schotland, Wales, Nederland, Castille, enz.

Zo hebben wij in november 1999 Andalousie doorkruist gedurende een week. Een prachtige herinnering die wij ongeduldig zijn om over te doen, maar dan 25 keer langer zelf al zal alles anders zijn. Regelmatig gaan wij met vrienden fietsen voor een dag of een WE. Ook dagelijks doen wij onze inkopen in de buurt per fiets, gaan we naar de cinema met de fiets enz.

De natuur

Langsheen de westkust van Europa doorkruizen we tal van heide en zeelandschappen die aantrekkelijk zijn voor de ontmoeting met de natuur. De eerste maand van onze reis zal de zon, of alleszins zijn licht, ons dag en nacht begeleiden, waarschijnlijk een onvergetelijk moment. De ornithologische observaties zullen zeker uitermate interessant zijn vermits wij in het hoge noorden vertoeven tijdens de broeiperiode van een aantal vogels, zoals de steltlopers (ruiters, stranlopers enz.). Deze zullen wij inhalen tijdens hun migratie naar het zuiden waarbij zij bij ons in België de herfst en winter zullen doorbrengen. Een andere hoogtepunt verwachten wij ook van de observatie van de kraanvogels als zij in Estramadure (Spanje) aankomen.

De overnachtingen

Om flexiebel te blijven, nemen wij de tent en slaapzakken mee. Zij zullen in het hoge noorden zeker van pas komen, omdat daar steden en dorpjes met slaapgelegenheden wel honderden kilometers van elkaar verwijderd kunnen zijn. Soms zullen wij ook de nacht doorbrengen, bij voorkeur tijdens de WE, in kleine hotels, jeugdherbergen, B&B's en guest houses.

Wij maken ervan gebruik om de gastvrijheid te vragen aan allen (vrienden of kennissen) die ons zouden kunnen verwelkomen voor een nacht tijdens ons traject. Door onze routebeschrijving te bekijken, zult U misschien opmerken dat wij dicht bij U langsfietsen; laat ons een boodschap in ons goudboek of op het adres info@bike8000.com en wij zullen U zeker contacteren. Tijdens onze tocht zullen de ontmoetingen voor ons een werkelijke bron van vreugde zijn en wij zullen echt blij zijn van de gastvrijheid die zal gegeven worden aan uitgeputte fietsers.

De toekomst

Wij wensen andere jongeren, belg of niet, in koppel, alleen of in groep aan te moedigen en te motiveren om gelijkaardige projecten te realiseren. Wij zullen de formule uittesten om daarna, waarom niet, elk jaar een koppel of groep te helpen andere Europese wegen per fiets te ontdekken, om zo nieuwe ontmoetingen en de promotie van de apparte leefwijze van de rondtrekkende fietser te promoten. Dit zou dan moeten kaderen in een meer omschreven geheel waar de objectieven duidelijker worden bepaald zonder de vrijheid van de fietsers onnodig te beperken. Dit zou waarschijnlijk de samenwerking met, of de oprichting van, een stabiele vzw inhouden en ook de ruggesteun van de Europese Unie.