Vrijdag 05.10.2001 - Profitis Ilios
 

Route:
Kamiros Skala - Profitis Ilias - Soroni - Theologos
Afstand:
70,1 km
Totaal:
340,2 km

 ROUTE  

Het ontbijt dat ons deze morgen staat op te wachten is overvloedig.
Zelfgebakken brood, veel beleg, honing, confituur, vers fruitsap en eieren met spek. We proppen ons vol en hopen straks voldoende energie te hebben om zonder veel problemen de Profitis Ilios over te komen. Vandaag is het de zwaarste route van de week.

Het is nu ongeveer 9 uur en de thermometer wijst al 27°C in de schaduw, dat belooft! We nemen uitgebreid afscheid van dit superverblijf en vertrekken langs de kust richting Kamiros. Onderweg nemen we nog even een foto van een paar geiten die een strandje aan het verkennen zijn.
Vooraleer we de opgravingen van Kamiros kunnen bezichtigen moeten we eerst een serieuze beklimming doen van bijna een kilometer, wetende dat we diezelfde weg terug moeten...
Kamiros was vroeger naast Rhodos en Lindos één van de drie stadstaten van het eiland, in het jaar 226 voor Christus werd het nagenoeg volledig verwoest door een aardbeving. Een prachtig uitzicht heb je vanaf het hoogste deel van de opgraving.

Kamiros

Vanaf Kalavarda stijgt het terug geleidelijk tot Salakos en Kapi. Net voor de ultieme beklimming van de Profitis Ilias verorberen we snel nog wat sportdrank en koekjes. De felblauwe kleur van die drank lijkt niet echt natuurlijk, maar als er energie in zit kappen we alles naar binnen. De beklimming is ongeveer 6 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en gaat over een beboste weg bezaaid met haarspeldbochten naar boven.

Stijgen Start van de Profitis Ilias

Doseren is hier de boodschap en we klimmen elk op ons eigen tempo. De getrainde Piet haalt als eerste de top, gevolgd door een in Corfu getrainde Gert. Alain is vandaag terug in topform, maar hij blijft debutant en bereikt pas als laatste de top.

Met de toch wel sterke bebossing is er op de top eigenlijk niet veel te zien. We komen even tot rust en beginnen dan onmiddellijk aan de lange afdaling richting Eleousa. Met al de geleverde inspanningen begint de honger te knagen en in Dimilia stappen we af om daar iets aan te doen. Vanaf daar gaat het na een enkele beklimming voortdurend in dalende lijn naar Soroni. We proberen nogmaals tevergeefs ons snelheidsrecord te verbreken, een paar auto's maken het ons moeilijk en de meter wijst 58 km/h aan als we aan het einde van de weg alles moeten dichtgooien.

Afdaling!

Onderweg stoppen we nog even aan het klooster van Aghios Silos. De parking is op veel bezoekers voorzien maar vandaag is het hier verlaten, we rijden snel terug verder. In Soroni is ook al niet veel beweging en we rijden dan maar recht naar de kust, want we hebben veel zin om een duik in de zee te nemen. Het water lonkt uitnodigend en even later hebben we onze fietsbroek ingeruild voor een zwembroek en liggen we te dobberen met een zalig zonnetje boven ons. Onze vermoeide benen zijn blij.
We laten ons drogen door de stilaan ondergaande zon, zalig is dit.

Soroni

Het wordt tijd om een kamer te zoeken. We rijden wat rond in Soroni maar vinden niets. Het dorpje is eigenlijk ook helemaal niet gezellig of uitnodigend. We rijden dan maar een paar kilometer verder tot in Tealogos. In Bella Vista vinden we een zeer groot appartement, met plaats voor zeker tien personen! Alleen is er, zoals de naam toch wel laat vermoeden, geen mooi uitzicht maar enkel beton.
's Avonds gaan we eten in de plaatselijke taverna Drassia in het dorpje. Hier komen meer Grieken dan toeristen en de kwaliteit en gezelligheid is hier dan ook optimaal. Ook vandaag hebben we weer grote honger. Na verschillende voorgerechten, een hoofdgerecht, een paar nagerechten en een fles wijn wandelen we terug naar ons appartement en gaan we slapen.

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG