Donderdag 04.10.2001 - Wijn
 

Route:
Apolakkia - Monolithos - Embonas - Kamiros Skala
Afstand:
67,0 km
Totaal:
270,1 km

 ROUTE  

We staan iets vroeger op dan normaal want we verwachten een zware rit.
Tijdens het ontbijt zit een tafel verder een groepje Grieken druk te discussiëren. Voordat ze gaan werken maken ze nog even tijd voor een sociale babbel, het leven lijkt hier stressloos. De voorbije dagen merkten we dat onze ketting redelijk droog stond en wel een drupje olie kon gebruiken, in een benzinestation vinden we wat we nodig hebben. Piet kon het bovendien niet aanzien hoe vuil de fietsen waren en heeft ze de avond voordien helemaal gekuist en getuned.

Het eerste stuk na Appolakia gaat al stevig omhoog en dit blijft zo tot in Monolithos, onze nog slapende niet opgewarmde benen moeten al snel wat inspanning leveren. Even verderop heb je een goed zicht op de burcht van Monolithos, een plaatselijke boer heeft deze locatie uitgekozen om zijn waren aan de man te brengen. Een banaan en wat energierijke rozijnen kunnen er bij ons altijd wel in.

Fruit

De rit gaat klimmend verder naar Siana, we rijden nog steeds met wat reserve want het zwaarste stuk moet nog komen. Ondertussen is het al middag geworden en we stoppen bij de eerste de beste taverna waar een slaperige Griek ons blijkbaar tegen zijn zin komt bedienen. Achteraf bekeken waren we beter nog wat verder gereden want het dorpsplein van Siana is veel gezelliger.

De berg Attaviros komt in zicht. Alain, die de laatste dagen voortdurend alle registers heeft moeten opentrekken, besluit zich vandaag niet te forceren en kiest de kortere en vlakkere linkerkant om de berg te passeren. Piet en Gert kiezen het langere en moeilijkere stuk langs de oostkant richting Agios Isidoros. We spreken af in het dorp van Kritinia en vooraleer onze wegen splitsen peppen we onszelf even op door een nummer van de Chemical Brothers te "zingen". Het adrenalinepeil staat terug op "danger".

Eerst gaat het gemakkelijk bergaf maar dat is stilte voor de storm, een paar kilometer voor Ag. Isidoros is het alweer stevig trappen. Het uitzicht is hier schitterend: deze keer geen mooie kustlijn maar een prachtig zicht op het tamelijk groene binnenland van Rhodos. Tot een stuk voor Embonas gaat het vervolgens afwisselend op en neer, maar net voordat we daar arriveren is het terug menens. Omdat Embonas bekend staat om zijn wijnboeren, zijn we super gemotiveerd!

Attaviros Embonas...

Emery is de eerste distillerie en ook direct één van de grotere producenten die we tegenkomen. We houden er halt om wat te degusteren: we proeven de rode, de witte, de rosé wijn en kunnen het niet laten om af te sluiten met een likeurtje. Geladen met twee flessen en toch lichtjes aangeslagen, rijden we verder naar Kritinia, ons ontmoetingspunt met Alain. Onderweg proberen we nog tevergeefs het snelheidsrecord van de eerste dag te verbreken. Maar sneller dan 65 km/u durven we niet te gaan met al die bochten. Jammer.

In het centrum van Kritinia zit Alain ons al een poosje op te wachten. We verrassen hem met onze flessen wijn en blazen even uit vooraleer we verder rijden naar Kastellos, een goed overgebleven ruine van een vroegere burcht. Het uitzicht vanop de ruine is met de laagstaande zon schitterend en rustgevend. De burcht zelf ziet af van het gedrag van sommige toeristen, her en der kan je blikjes en andere rotzooi vinden, schandalig!

Kastellos Genieten

Onze eindbestemming voor deze dag is het havendorpje Kamiros Skala. Bij de haven gaan we op zoek naar een kamer, maar onze eerste poging mislukt. Er is alleen nog maar een tweepersoonskamer vrij en weer met drie in één bed zien we voor een ganse nacht niet zitten. De eigenares is wel zo vriendelijk om ons de weg te wijzen naar een ander hotel iets verderop: hotel Liros. Ook daar lijken ze eerst volgeboekt, maar ze zijn hier al even vriendelijk en vertellen ons dat er vanavond nog een kamer vrijkomt en dat ze deze kunnen klaarmaken tegen 21u. Wat een geluk, want in Kamiros Skala zijn er voor de rest geen hotels, anders zouden we nog een tiental km verder moeten rijden tot aan het volgende dorp.

In afwachting trekken we naar een verlaten kiezelstrandje dat we zojuist zijn voorbij gefietst. We maken er één van onze flessen Emery soldaat en nemen nog enkele foto's.

Even bezinnen met een fles Emery

Als het al donker wordt krijgen we bezoek van een zonderling die hier met wat aangespoelde rommel een "huis" heeft gebouwd. Met gebarentaal maakt hij ons duidelijk dat hij kwaad is en dat we stiller moeten zijn of moeten ophoepelen omdat hij anders niet kan slapen. We besluiten om door te gaan, onze magen beginnen stilaan te knorren en met een fles wijn die we soldaat gemaakt hebben lukt het ons toch niet om stil te zijn...
Aan de haven vinden we een prima visrestaurant met zicht op zee. We blijven hier tot het afgesproken uur met hotel Liros en drinken nog een fles wijn. We zullen straks goed slapen!

De ontvangst in het hotel is super, onze kamer is ondertussen klaargemaakt zoals afgesproken. We kunnen eindelijk douchen. Na nog een nagerechtje, een ouzo en een babbel met wat ingeburgerde Belgen springen we in ons bed. Morgen is het immers terug duwen.

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG