Dinsdag 02.10.2001 - Crash
 

Route:
Kolimbia - Archangelos - Lindos - Gennadi
Afstand:
76,0 km
Totaal:
138,5 km

 ROUTE  

Op zoek naar de kustweg richting Zuiden, rijden we al direct een stukje verkeerd, kwestie van de dag goed te beginnen. De eerste afslag is Tsambiki-beach, volgens de reisbrochures een van de mooiste stranden van Rhodos. Een lange steile afdaling brengt ons naar het zalige strand. De scooters die ons zoëven zijn voorbijgestoken zijn te traag in de afdaling, we flitsen ze met een grijns op ons gezicht voorbij.

Douche

Naast een zandstrand is hier niet veel te beleven, we steken ons hoofd even onder de stranddouche en maken rechtsomkeer. De leuke afdaling heeft zich nu natuurlijk omgevormd in een erg pittige klim!

Terug boven bezoeken we nog een kerkje bewaakt door een Grieks oud vrouwtje. Ze laat ons binnen en wijst direct naar het geldbakje en een hoop kaarsen. We hebben het begrepen, gooien wat geld in het bakje en branden een kaars.

Kerkje

We verlaten de kustweg weer voor onze volgende tussenstop: Stegna. Wanneer we de lange afdaling naar beneden volgen beseffen we maar al te goed wat ons straks te wachten staat. Juist, alweer klimmen.
In Stegna blijven we een tijdje plakken. We cruisen langs de kust en houden even halt op een rustig plekje waar we genieten van het prachtige uitzicht en het turquoise water.

Stegna

In het dorpje zelf zoeken we een mooi terras waar we ons energiepeil terug opkrikken.
Onze pauze heeft eigenlijk te lang geduurd, we hebben vandaag nog maar 15 km afgelegd en er is dus nog veel werk aan de winkel. Na de lange klim naar boven steken we de kustweg over en rijden naar Malonas en Masari langs zeer rustige baantjes door een landschap bezaaid met olijfbomen. Net voor Kalathos komen we terug op de drukke kustweg richting Lindos.

Lindos is een belangrijke excursieplaats en de bussen zie je dan ook al van ver staan.
We rijden nu door een doolhof van pittoreske steegjes en manoevreren ons tussen de kuierende toeristen richting Acropolis, iets wat we absoluut willen zien.
Het laatste stuk is erg steil en gaat over een slechte kasseiweg, maar we laten ons niet kennen en geven er een lap op. We hebben geluk dat er een triple versnelling op onze MTB staat. Alain wordt onderweg bijna gesandwiched tussen twee ezels en het is Gert die tijdens deze stevige beklimming als enige het evenwicht kan bewaren en zonder afstappen naar de top fietst.
Als we boven zijn nemen we rustig de tijd om even uit te blazen, de fietsen vast te leggen en te kijken naar de ezels die naar boven komen, bepakt met toeristen. In die ezels lijkt wel een automatische piloot ingebouwd want op het teken van hun baasje lopen ze zonder begeleiding via een kortere weg terug naar beneden.
We gaan naar de ingang, nemen het inkomgeld klaar en lezen dan pas de openingsuren. De sluitingstijd is 16u40, het is op dat moment 16u46!
Helaas, het is te laat en de nukkige portier laat ons niet meer binnen ondanks onze pogingen om hem te overhalen. Ook de toeristen die met de ezel naar boven zijn gekomen staan voor een gesloten deur. Geen Acropolis dus.

Lindos

We rijden terug naar de hoofdweg en vervolgen onze weg naar het eindpunt van vandaag: Gennadi.
Tijdens één van de afdalingen op een breed en snellopende weg slaat het noodlot bijna toe. Het gaat ongeveer 50 km/u als we 200 m verderop een kind de weg zien oversteken. Op het moment dat we hem bijna passeren maakt hij plots rechtsomkeer en loopt zonder kijken terug de straat op. In een ultieme reflex wijken we uit naar links en missen hem op een haar na.
Dat was serieus schrikken, een vloek van Piet laat het dorp even op zijn grondvesten daveren. We mogen er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn als we hem tegen deze snelheid hadden geraakt.

Een rekenfoutje maakt dat het laatste stuk naar Gennadi 10 km verder is dan voorzien. Alain die z'n krachten met de minuut voelt slinken kan er niet echt om lachen maar probeert de spirit er toch nog even in te houden. Het is nog net niet donker wanneer we in Gennadi aankomen.

De taverna's aan de kust liggen er wat verlaten bij, het gros van de toeristen is al vertrokken. We hebben nog geen plaats om te overnachten, maar de vriendelijke eigenaars van één van de taverna's helpen ons onmiddellijk en bellen iemand op. Ze regelen voor ons een appartementje vlak aan de zee. Prima!
We nemen nog snel een duik bij een opkomende maan en gaan eten in de taverna waar ze ons zojuist hebben geholpen. Voor wat hoort wat...

Met zicht op zee, een paar lekkere Griekse gerechten en een stevige fles wijn overlopen we onze dag en genieten van deze zalige momenten. We kunnen het niet laten om de vloek van Piet van daarstraks met bijhorend verhaal nog een paar keer opnieuw te beleven.
Na een tijdje komt de bijzonder vriendelijke eigenaar ons zeggen dat hij gaat afsluiten, maar we mogen van hem gerust blijven zitten, no problem!
We drinken rustig onze glazen leeg en fietsen in de met de maan verlichte nacht terug naar ons appartement. Slaapwel.

Opkomende maan

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG