Maandag 10.06.2002 - Gedonder
 

Route:
Assos - Angonas - Lixouri
Afstand:
42,0 km
Totaal:
292,9 km

 ROUTE  

Het was alweer warm in onze kamer. Tja, airconditing hebben zulke kamers meestal niet. We waren verplicht om het raam helemaal open te zetten, met een reeks muggen tot gevolg. Ondanks muggenspray en muggenapparaatje zijn zo'n drie slapende prooien natuurlijk niet te versmaden voor die beestjes. Grrr.

's Morgens hangen onze kleren er nog steeds vochtig bij, er was vannacht dus geen zuchtje wind. Alles gaat nat de fietszakken in.
We fladderen nog even rond in Assos want de Grieken zijn nog steeds late vogels en we verwachten niet direct te kunnen ontbijten. Het zit is ons deze keer mee, aan het eind van de haven is er al een terrasje waar we worden bediend.

Terrasje met zicht op de burcht van Assos

Onze benen krijgen vanmorgen geen tijd om op te warmen want van Assos tot de splitsing richting Argostoli is het direct 4 km stevig klimmen, we zijn dan ook snel wakker geschud. Zoals gewoonlijk start Alain als een brok energie en dat moet hij een paar kilometer verder bekopen.
De mooie blauwe ochtenlucht maakt plaats voor een grijze hemel met donkere dreigende wolken, maar af en toe breekt de zon toch nog door en kleurt het zeewater mooi lichtblauw.

Onze beloning

Vanaf de splitsing richting Argostoli gaat het licht bergaf richting Myrtos beach. Het is in de reisbrochures beschreven als het mooiste strand van de Ionische eilanden, misschien wel van heel Griekenland. Onze verwachtingen staan dan ook zeer hoog gespannen. De bewolking houdt de zon echter tegen en van de mooie kleuren krijgen we niet veel te zien. Na veel wachten kunnen we toch nog deze foto versieren.

Myrtos beach

In de verte is het ondertussen zwaar beginnen regenen en ook bij ons valt af en toe een verdwaalde druppel. We duwen flink door om zo ver mogelijk te geraken zonder nat te worden. Het onweer nadert, we zien de bliksemflitsen en we horen het gedonder dichterbij komen. Aan de afslag richting Lixouri stoppen we even aan een huis met drie afdakjes, juist voldoende plaats, want het begint net op dat moment hard te regenen.

Onweer op komst Toch maar even schuilen

In een wip ligt de weg er nat bij en omdat het hier steeds lange periodes droog blijft ligt hij ook spekglad. Nadat verschillende auto's er hun remmen hebben laten horen, draait een vrachtwagen net voor onze neus spectaculair 90į rond, een auto uit de andere richting kan nog net op tijd stoppen. We worden hier in ieder geval goed geŽntertaind!

Even later stopt het met regenen maar de weg blijft nog een hele tijd nat. Wachten tot het droog is zou te lang duren en we moeten de eerste keer in drie jaar bike-XP onze regenjas bovenhalen. Ze zitten natuurlijk gans onderaan in onze fietszakken, pffff...
Gert en Piet nemen nog wat extra voorzorgen en doen een andere broek en T-shirt aan die echt vuil mogen worden.
Veel moeite voor niets blijkt algauw want 300 m verder ligt de weg er kurkdroog bij. Onverklaarbaar, maar het heeft hier helemaal niet geregend. De regenjasjes kunnen al direct terug uit.

We dalen verder af en komen op de kustweg richting Lixouri (deze stad ligt op het schiereiland Paliki in het Westen van het eiland). Op ongeveer 7 km van Lixouri houden we even halt aan een taverna om nog wat te eten. Ondertussen trekt er nog een kleine regenbui voorbij.

In Lixouri zelf zoeken we een hotel met zwembad. Na het gezwoeg van de afgelopen dagen hebben we deze luxe wel verdiend. Hotel Summery voldoet ruimschoots.

Later op de middag maken de wolken weer plaats voor zon, de regendag van deze maand is weer voorbij.
Het is genieten aan het zwembad, er is helemaal niemand, voorlopig dan toch. Want even later stopt er een bus met Griekse en Engelse jongeren. Bruisend van energie duiken ze het zwembad in en toveren de oase van rust om in een kletsnat pretpark.

's Avonds eten we heerlijk in een restaurant met zicht op de haven van Lixouri. Waarom het ons zo smaakt weten we niet echt, is het nu de prachtige lokatie, de lekkere keuken of de mooie bediening die het niet slecht zou doen bij de Miss World verkiezingen? We zullen er eens goed over nadenken...

Morgen staat er een zeer lastige rit op het programma, deze keer zullen we er alles aan doen om vroeg weg te zijn. Voordat we in onze nest duiken proberen we onze fietszakken al zoveel mogelijk in te pakken.
Slaapwel.

De baai van Lixouri

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG