Dinsdag 19.09.2000 - Pantokrator
 

Route:
Acharavi - Pantokrator - Sidari
Afstand:
50,5 km
Totaal:
243,6 km

 ROUTE  

Bij het weksignaal springen we uit ons bed.
We slagen erin om binnen het half uur al onze bagage samen te rapen en klaar te staan aan onze fietsen. Dit is een record, we zijn duidelijk gemotiveerd om aan onze koninginnenrit te beginnen. Wat ons te wachten staat is een lange klim van +/- 20 km naar de hoogste top van het eiland, Pantokrator, zo'n 900 m hoog. Onze bagage zouden we graag achterlaten om de klim wat gemakkelijker te maken.
We mogen onze zakken in het appartement laten staan als we later gewoon de sleutel aan de binnenkant van de deur steken, we zijn hier blijkbaar alleen in het hotel.

De Grieken zijn geen vroege vogels, nergens kunnen we voor 9u30 een ontbijt versieren. Het wordt chocomelk met een warme koffiekoek en wat fruitoverblijfselen van gisteren, hopelijk genoeg brandstof voor de Pantokrator-beklimming.
Ondertussen is het een beetje beginnen regenen, verdikke, het zal toch niet waar zijn zeker. Geen nood: we improviseren spatborden met de supermarktzakken en vertrekken. De regen geeft het al even snel op en alles blijft droog.

Binnen de kortse keren rijden we ons in het zweet en kiezen daarenboven de verkeerde weg die al vlug 20% helling haalt. Gert vraagt zich af of hij de top van de Pantokrator wel zal halen. Het is in ieder geval de ultieme test voor de versnellingen, maar al gauw blijkt de kleinste versnelling bij Gert onbereikbaar te zijn. 'Technieker' Piet lost dit na wat prullen op, we kunnen weer verder.

Op weg naar de top

Na een Griekse babbel met veel gebaren komen we even later op de juiste route en zijn de stijgingspercentages terug milder. Om onze motor niet op te blazen stoppen we geregeld om wat te rusten. Het is gelukkig bewolkt deze morgend want in de hitte moet dit een marteling zijn. In de Elm Tree taverna nemen we een langere rustpauze en vullen onze maag voordat we aan het laatste en zwaarste stuk beginnen.

De ultieme klim begint 6 km verder, bijzonder steil (20% en meer), maar het gaat vlotter en sneller dan verwacht. 
We zijn boven... YES, we did it!

De laatste klim Pantokrator - top

Op de top staat een klein klooster dat wordt ontsierd door de immense pilaar die in het midden van de tuin is neergepoot. Na wat kiekjes starten we drie kwartier later de afdaling, het is nu 13u15. De weg gaat steil naar beneden en 25 minuten later staan we na 18 kilometer dalen terug 900 meter lager. Tijdens de afdaling steekt Piet twee maal een scooter en één auto voorbij! Gert neemt dan weer tegenliggers langs de verkeerde kant van de weg maar we raken uiteindelijk veilig beneden. Het ging allemaal verbazend snel en na wat rekenwerk komen we op een gemiddelde snelheid van 43,2 km/h.

We halen onze bagage op en rijden door. Na 10 km stijgen en dalen is onze pijp uit. We stoppen in Sidari en zoeken ons een kamer, maar de Grieken zijn er blijkbaar niet happig op om een kamer te verhuren voor slechts één nacht. Het dichtstbijzijnde hotel was zogezegd volgeboekt, dat zal wel, in deze tijd van het jaar. In het hotel ernaast begroet de eigenaar ons vriendelijk maar wanneer hij hoort dat het maar voor 1 nacht is, is het al veel minder, hij heeft geen interesse meer. We rijden een klein stukje terug en vinden dan toch een kamer voor 8000GDR. Het wordt een 'room to let'.

We starten het avondeten met onze eerste ouzo van de reis. Vervolgens wordt het een flesje wijn en hoe langer de avond duurt hoe meer de sfeer er in komt. Onze lekkere Tsantalis is nu bijna leeg (we beginnen dat trouwens al goed te voelen) en het wordt hoog tijd om aan het dessert te beginnen en te stoppen met schrijven.

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG