Zaterdag 16.09.2000 - Centro
 

Route:
Paramonas - Lefkimi - Kavos - Perivoli
Afstand:
49,7 km
Totaal:
86,8 km

 ROUTE  

Pas om 9u20 wakker geworden, geslapen als een blok. Een Grieks ontbijt blijkt hier een paar potjes confituur en honing met een paar sneden wit brood te zijn, hopelijk is dit genoeg om de voormiddag door te geraken.
We starten onmiddellijk met een fikse helling, daarna is het langs de prachtige olijfboomgaarden relatief gemakkelijk rijden. Af en toe komen we er een boer op één of ander tuffend motortuig tegen.

Olijfboomgaard

Na ongeveer 6 km komen we de ruïne van het fort Gardiki tegen, meer dan een dikke omwallende muur is het niet, dus niet echt de moeite. Omdat we deze ochtend redelijk laat vertrokken zijn, is het hier al wel serieus heet. 
Een beetje verder wil Gert een prachtfoto nemen van een oud boerinnetje inclusief volledig bepakte ezel, maar Piet waarschuwt hem dat de oudere vrouwen hier niet erg gesteld zijn op foto's. Piet heeft gelijk, vanop tien meter afstand begint ze Gert al uit te kafferen en boos te wenken. Gert besluit dan maar wijs om geen foto te nemen.

Aan het Issos Beach nemen we de eerste rustpauze, lekker genieten in het zonnetje met in de verte parasailers en monoski's of waren het monokini's? Gert belt even naar huis om ze ook daar te laten meegenieten van het denkbeeldige zonnetje: 'het regent daar pijpenstelen' zegt hij met een brede smile.

Blijkbaar hebben we het Korrision Lake gemist. Vanop de duinen zien we dat het meer iets te ver is om er te voet naar toe te gaan, we nemen dan maar de fiets. Via een smal weggetje langs de akker van een boer kunnen we dan toch nog het meer bereiken. Niks bijzonders: redelijk doods en vuil. We rijden een stuk langs de oever maar besluiten om terug te keren en onze dagrit verder te zetten.
Via Perivoli, één van de eerste dorpjes die we tegenkomen, komen we aan in Lefkimi. We proberen een paar kerkjes te bezoeken, maar ze zijn allemaal gesloten.

Lefkimi

Twee mensen op een scooter vragen de weg naar "centro", Piet antwoord spontaan met een "jaja". Het blijken Belgen te zijn. Na een korte babbel rijden we verder richting Kavos met als verrassing een paar pittige klimmetjes. Ondertussen wordt het verkeer steeds drukker, Kavos moet in de buurt zijn. 
Even later zitten we midden tussen de tatoeages en zien we aan de kant van de weg bars vol met Engelse hooligans, volgegoten met bier, doorgezakt kijkend naar een voetbalmatch of één of ander dom TV-programma. Afschuwelijk. 
Op de splitsing richting Spartera houden we halt en even later komen we het Belgisch koppel terug tegen. Zij op de scooter, wij met de fiets, maar wij zijn sneller!

Nu volgen een paar onregelmatige lastige hellingen. Hoe hoger we gaan hoe lastiger het wordt. Een vriendelijke man heeft ons zwoegen opgemerkt en wenkt, het is de uitbater van taverna Bella Vista. Net op tijd want het beste is er voor ons af. De taverna heeft haar naam niet gestolen, het uitzicht is hier prachtig.

Wanneer onze batterijen terug wat opgeladen zijn worden we na een nieuwe korte klim beloond met een fantastische afdaling vol met haarspeldbochten. Zalig! Dit waren de eerste afdalingen, maar gelukkig niet de laatste van onze rondrit. We rijden langs een paar gezellige dorpjes: Dragotina, Neochori en Bastatika. 
Het is nu ongeveer 16u en de Grieken durven stilaan terug buiten komen. Af en toe steken we onze hand op naar een paar oude mannen die soms ook vriendelijk terug groeten.
Door de vele afdalingen en de mooie omgeving missen we de afslag naar Kritika en komen zo terug in Lefkimi terecht. De deze middag nog verlaten stad begint nu te bruisen en te herleven, van een metamorfose gesproken. Nu is het gewoon de baan volgen tot Perivoli, onze eindbestemming voor vandaag. 
Het zoeken naar een kamer brengt ons terug naar de kust, zonder problemen vinden we weer een hotelkamer voor amper 7500 GDR. Hotel Naos is de naam. We rijden nog enkele 100 meters verder om onze vermoeide benen en bezweet lichaam te laten afkoelen en onszelf te verwennen in het superrustige zeewater van het Kaliviotis Beach. Na een telefoontje naar de thuishaven gaan we op zoek naar een Griekse taverna in het stadje.

Telefoneren in Kaliviotis Beach

We kiezen een terras uit waar een aantal Grieken druk met elkaar aan het discussiëren zijn en bestellen het Griekse biertje Mythos, we lijken wel de enigen want de Grieken zelf drinken Amstel of Heineken.
We vragen of er in de buurt iets te eten valt, we kunnen kiezen uit een meeneempizza, een druk strand-restaurant of de rustigere taverna waar we zojuist aan de kust zijn gepasseerd.
We kiezen het laatste en moeten dus terugkeren. Het is ondertussen al avond geworden en we racen (Gert op kop) over de pikdonkere dalende weg naar de kust. 
In de taverna krijgen we een goed gevulde menukaart, wanneer we bestellen blijkt er echter niet veel in voorraad te zijn. We houden het dan maar op tomatensoep en stoofvlees met spaghetti in een soort tomatensaus, uiteraard vergezeld van een lekkere Griekse witte wijn. 
De dag wordt afgesloten door de opkomende maan, weerspiegelend in het stille zeewater. Een romantisch moment, helaas...

 VORIGE DAG     VOLGENDE DAG