Dringend gezocht :
KOSTERS


Brussel — De kosters luiden voor één keer niet de kerk-, maar wel de noodklok. Steeds minder mannen en vrouwen voelen zich geroepen om ieder weekend opnieuw eucharistievieringen, begrafenissen, huwelijksmissen, rouwdiensten, trouwen, en andere sacramenten luister bij te zetten met orgelmuziek en zang. "Het is niet moeilijk. De job is veeleisend en onderbetaald", zegt koster-orgelist koster-organist Léon-Bernard Giot ( 48 ) uit Melle. De Vlaamse kerk telt 600 kosters voor ruim 1.800 parochies en is dringend op zoek naar nieuwe kandidaten. "Of we horen binnenkort alleen nog cd-muziek in onze kerken." Giot schreef alvast een brief aan de Vlaamse minister-president Leterme ( CD&V ), gesteund door de beroepsvereniging Sacrista.


De katholieke kerk kampt niet alleen met een schrijnend tekort aan priesters, er zijn ook geen kosters meer. De meeste kosters-orgelisten kosters-organisten werken in de kerk "na hun uren". Zo ook ambtenaar Léon-Bernard Giot, al bijna 35 jaar. "Ieder weekend en soms ook in de week sta ik paraat. Het familiale leven lijdt daar wel onder. Niet alleen kruipt er veel tijd in de misvieringen en de verplaatsingen, ook de voorbereiding vergt heel wat uren. Wie de job van koster goed wil doen, moet het orgel beheersen en goed kunnen zingen. Ik heb daarvoor vijf jaar notenleer, vijf jaar piano, vijf jaar orgel, en nog eens vijf jaar solo-zangles gevolgd. En als ik vakantie wil nemen, moet ik zelf een vervanger zoeken én soms nog betalen ook." Voor iedere opdracht krijgt een koster gemiddeld 12 Euro. "Niet veel voor zó veel opoffering van vrije tijd," meent Giot.

Priesters smeken

Professionele kosters starten met een wedde van 1.300 Euro bruto. "Dat spreekt niet tot de verbeelding van jonge mensen", zegt Arnold Vandenbogaerde uit Waregem, secretaris van de Vlaamse kosterbond Sacrista. "Dertig jaar geleden verdiende een koster nog goed zijn boterham. Toen had iedere kerk zijn eigen koster. Vandaag zijn er in Vlaanderen ongeveer 600 kosters voor 1.809 parochies. Daarvan zijn er zestig die leven van de job. Veel te weinig. Priesters smeken om kosters. Wij proberen nog mensen te vinden."

Brief aan Leterme

"De kerk trekt geen jongeren meer aan", aldus Vandenbogaerde. "Nochtans zijn er genoeg talentvolle organisten. Maar die willen niets te maken hebben met kerkdiensten. Het zou spijtig zijn dat de vele prachtige orgels onbespeeld blijven." Om het probleem aan te kaarten, schreef koster orgelist organist koorleider voorzanger Giot een brief naar Vlaams minister-president Yves Leterme. Heer, geef ons heden een koster, luidde het.

"Het is niet meer houdbaar", aldus Giot. "Daarom vragen we een degelijke vergoeding. Dat een koster met overheidsgeld betaald wordt, zal wel voor ongenoegen zorgen. Wel, we zijn bereid om ook op andere gelegenheden voor muziek en zang te zorgen."


( Artikel : BAG - Foto : De Bock )