De Montignac van de ademtechniek


Melle - Léon-Bernard Giot heeft al 25 jaar ervaring als zangpedagoog en koor- en orkestleider. De Mellenaar is de stichter van verscheidene koren en orkesten in Oosterzele, Wanzele, Lede en sinds september van dit jaar ook van het jeugdkoor Angeli in Melle. Léon-Bernard Giot stichtte ook een zangschool in Melle en Wanzele en hij begeleidt aankomende zangeressen zoals Lovely, finaliste van de soundmix '99.

"Zangles geven is mijn passie. Ik wil aan zoveel mogelijk mensen de juiste zangtechniek doorgeven om warme, mooie klanken te brengen. De motor daarachter is een ontspannen ademhaling. De meeste zangers halen diep adem, trekken hun buik in en persen de lucht dan door hun keel. Maar zingen zoals het hoort, gebeurt met de natuurlijke ademhaling van een gezonde mens in zijn meest ontspannen toestand. Als je slaapt, gaat je buik op en neer, zo moet je ook ademen als je zingt, maar even goed als je spreekt of een blaasinstrument bespeelt".

Met die ontspannen buikademhaling zijn stemproblemen of keelpijn uitgesloten. En Bernard Giot kan het weten, want hij verdient zijn brood met zijn stem. Regelmatig houdt hij ook lezingen voor zangers, blazers, leerkrachten en sprekers over de juiste ademhalingstechniek. Vanavond is hij gastspreker in Oudegem op uitnodiging van het orkest 'De Zonnebrengers'.


Zangtechniek

"Ik voel mij een beetje de Montignac van de ademtechniek. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken, omdat ik zelf lang gesukkeld heb met heesheid en geen do van een re kon zingen. Om als koorleider goed te kunnen voorzingen, heb ik mij op zangtechniek toegelegd tot ik die volledig beheerste. Nu kan ik zelfs de fouten van leerlingen of koorleden nazingen om hen dan het verschil met de juiste manier te tonen".

Een koorrepetitie van Léon-Bernard Giot begint daarom altijd met een halfuur zangtechniek. Wie zich aansluit bij een koor dat hij dirigeert, hoeft niet te kunnen zingen : inzet en de wil om het te leren volstaan. "Ik kan iedereen die gezond is, leren zingen, als hij maar juist leert ademhalen. Vandaar dat ik zeer graag met jongeren werk die nog niet verkeerd zingen. eens ze de truc beethebben, is het als zwemmen. Ze leren het nooit meer af en genieten er hun verdere leven van. Volwassenen moeten helemaal opnieuw beginnen, wat van hen een grotere inspanning vraagt. Maar het loont".


---------B.P.G.

Léon-Bernard Giot houdt een voordracht over ademhalingstechniek op 25/11 om 20 uur in het parochiaal centrum van Oudegem. Kaarten kosten 100 frank of 50 frank voor plus-3 passers. Voor meer inlichtingen over het jeugdkoor Angeli van Melle : tel. 0476/43.19.90


Klik hier om de bijgevoegde foto te zien.