Zingen vanuit je buik


ERPE-MERE/ASPELARE * Herman Laneau

"De meeste mensen die willen zingen, een blaasinstrument bespelen of een publiek willen toespreken, hebben de neiging om bij elke aanzet hoog en krachtig in te ademen. Fout!" waarschuwt Léon-Bernard Giot, zangpedagoog en dirigent van enkele zanggezelschappen in de Denderstreek. "Je maakt je stem kapot en het publiek lijdt onder dat krampachtig gedoe." In afwachting van zijn eerste cursus "ademtechnieken" zondag 121 sepetember in Aspelare vroegen we de specialist al om enkele tips. Wij hielden onze adem in :

"Zingen, musiceren of een publiek toespreken zijn de natuurlijkste zaken van de wereld, en die moeten gebeuren op basis van de meest natuurlijke ademhaling : de buikademhaling. Alleen dan kan je keel ontspannen en dat is een absolute voorwaarde om een aangenaam geluid te produceren en om heesheid of vermoeidheid te vermijden."


Buik

"Ik weet waarover ik spreek, want ik kreeg vroeger zelf een "klassieke" zangopleiding : diep inademen, strottenhoofd hoog opzetten en dan maar klanken uitpersen. Ik was, zoals vele zangers bezig met mijn stem kapot te maken. Gelukkig leerde ik zangpedagoge Marie-Thérèse Maesen kennen en die leerde mij de natuurlijke zangmethode aan : heel ontspannen ademhalen terwijl je zingt, net zoals tijdens een leuk gesprek met vrienden of wanneer je een uiltje vangt. De buik- en flankademhaling moeten zonder extra aandacht blijven werken terwijl je zingt, een blaasinstrument bespeelt, les geeft of een zaal vol mensen toespreekt."

"Blazers op houten en koperen instrumenten die een natuurlijke ademtechniek hebben, produceren warme klanken, en zangers die dezelfde techniek hanteren houden de juiste toon en raken niet vermoeid. Bovendien houden ze beter de juiste toon. Een voorbeeld van een zanger met zo'n ideale techniek is José Carreras, een tenor met een aangename, fluwelen stem; heel wat anders dan afslovers als een Pavarotti of een Helmut Lotti wiens stem geforceerd klinkt in de hoge tonen."


Muziekverbond

"Gelukkig hebben de mensen van het Koninklijk Muziekverbond van Oost-Vlaanderen nu ook ingezien dat de geforceerde klassieke zangmethode van Franse origine definitief passé is. Ze hebben me gevraagd een cursus ademtechniek op te zetten voor zangers en blazers. Presentatoren, leerkrachten of andere mensen die geregeld hun stem moeten verheffen, zullen ook baat hebben bij zo'n cursus."

Mellenaar Léon-Bernard Giot heeft twintig jaar ervaring als zangpedagoog. Hij is hulpdirigent bij het Gents Opera- en Belcantokoor en is de jongste jaren ook muzikaal actief in de Denderstreek. Hij is koorleider van de Wanzeelse koren Sint-Bavo en Angeli en sinds kort ook van Singhet Fro uit Mere. Als orgelist is hij actief in de kerken van Wanzele, Vlekkem en Erondegem.

* Een eerste cursus "ademtechniek" heeft plaats op zondag 12 september in Buurthuis Hofstad, Nederhasseltstraat in Aspelare. Inschrijven is mogelijk tot 25 augustus via het telefoon- en faxnummer van het Oost-Vlaams Muziekverbond : 09/232.38.71. Leden van het Verbond betalen 100 frank, niet-leden 200 frank.Klik hier om de bijgevoegde foto te zien.