Bernard Giot uit Melle kan vanavond ook een beetje winnen


Zangleraal wil naar Songfestival


* MELLE
Een man uit Melle doet alle mogelijke moeite om de Vlaamse tv-kijkers erop te wijzen dat ook zij vanavond kunnen mee beslissen wie voor België naar het Songfestival gaat. Hij heeft daar natuurlijk een reden voor. Hij is de zangleraar van één van de kandidaten. Kijk vanavond naar RTBF La Une, dringt hij aan, en bel massaal voor Christel Pagnoul.


Dirk DAUW

Het komt Bernard Giot (43) niet slecht uit dat één van zijn leerlingen in de finale staat. Daarmee krijgen zijn zangscholen in Melle en Wanzele extra aandacht en dat is altijd meegenomen. Hoewel dat na 25 jaar niet meer echt nodig is. Het is daarom ook een kwestie van fierheid : dat meisje van zestien jaar doet het toch maar... dankzij de zanglessen van de man uit Melle.


Meisje van 14

Maar hoe kwam twee jaar geleden een meisje uit Watermaal-Bosvoorde terecht in een Oost-Vlaamse zangschool ? "Omdat ik haar als jury-lid leerde kennen tijdens een zangwedstrijd", vertelt Bernard Giot.

"Ik heb de gewoonte om de eerste drie van een wedstrijd achteraf altijd een persoonlijk advies te geven. Christel was toen 14 jaar. Enkele maanden later contacteerde ze mij opnieuw. Zo zijn we beginnen samenwerken. Ik ging vaak naar haar thuis, want mijn zangscholen zijn niet letterlijk gebouwen. Ik ga ook naar de leerlingen toe, dat is afhankelijk van de afspraken die we maken."


Vanuit de buik

Giot leert zijn leerlingen vooral zangtechniek. Hij beweert dat er nog veel op de Franse manier wordt gezongen, dit wil zeggen vanuit de keel in plaats van letterlijk vanuit de buik. Hij heeft het zelf moeten leren en dat heeft hem veel moeite gekost. Hij was immers het slechtste zangertje op het college van Melle. "Ik zong altijd vals", zegt hij. "Toen meester Heynderickx kandidaten zocht voor de naschoolse cursus notenleer, was ik de eerste om er niet bij te horen. Dat maakte mijn moeder zo kwaad, dat ze mij verplichtte naar de muziekles te gaan. Later heb ik alles geleerd van de zangpedagoge Marie-Thérèse Maesen uit Poperinge."


Koster-Orgelist

De zangleraar wou eigenlijk piloot worden, maar daarvoor is hij te bijziend. Uit frustratie stortte hij zich op de muziek. Eerst als misdienaar, daarna als koorzanger en tot vandaag als koster-orgelist in Wanzele, Erondegem en Vlekkem. Voor zijn ouders was dat in orde, zolang hij maar niet in de textiel ging.

Zijn grootvader en zijn vader werkten in die branche en zagen de sector verschuiven naar de derde wereld. Bernard ging naar het conservatorium in Gent. Nu, 25 jaar later, hoopt hij dat, een beetje vanuit Melle, Christel Pagnoul wordt gekozen om naar het Songfestival te gaan. "Moet kunnen", denkt hij, "want Joke Van De Velde uit Melle is toch ook miss België geworden."

Nationale finale van het Eurovisie Songfestival, vanavond op RTBF La Une van 20.45 tot 22.40 uur. Info over de zangschool van Bernard Giot op het nummer 09/252.47.23.
Zangleraar Bernard Giot steunt zijn 16-jarige leerlinge Christel Pagnoul : "Ze heeft een warme en meeslepende stem." Foto De Bock