Musicerende familie Giot grossiert in prijzen en medailles


"Bij ons is het nooit stil in huis"


Melle - Dat de appel niet ver van de boom valt, bewijst de familie Giot uit Melle. Het hele gezin musiceert er op los en grossiert in medailles en andere onderscheidingen. Frederik, de 20-jarige cellist van het gezin, was de laatste die in de prijzen viel. Een familieportret.


BART DE SCHAMPHELEIRE

Vader Léon-Bernard Giot (45) staat bekend als de 'Montignac van de muziek'. "Net als Montignac heb ik niks uitgevonden, maar interpreteer ik de zangtheorie op de juiste manier. Muziekscholen volgen die visie niet altijd en forceren zo veel jonge stemmen", zegt de zangleraar. Hij leidt ook allerlei koren en speelt al dertig jaar orgel in verschillende kerken.

Vader Giot heeft op het eerste gezicht vreemde theoriën. "Volgens mij moeten kleuters eerst leren zingen en dan pas praten. Zangklanken produceren is eigen aan de natuur, luister maar naar de vogels en de huilende wolven. Als je eerst leert zingen en dan praten zal je nooit hees zijn", stelt hij.


Cello

Zoon Frederik begon op zesjarige leeftijd met notenleer. De Wetterse academie bedacht hem met een prijs omdat hij de hoogste onderscheiding behaalde in de muziektheorie. "Dat heb je nodig om muziekstukken te kunnen schrijven, iets wat ik graag wil doen", zegt Frederik. "Toch zal muziek voor mij een hobby blijven, in mijn professioneel leven wil ik iets met informatica doen." De 20-jarige student industrieel ingenieur speelt cello, piano en zingt. Hij luistert missen op en helpt zijn vader bij het dirigeren van koren.


Corrector

Daarmee is de kous nog niet af, want Lara en Emily, de tweelingzusjes van zestien, vullen de laatste stille momenten ten huize Giot ook met muziek. "Lara speelt piano, orgel, gitaar en drum. Emily is bezig met de opleiding viool", zegt Léon-Bernard Giot. "Soms spelen we samen. Dan is mama Erna de corrector met dienst. Ze speelt zelf geen muziek, maar heeft een goed ontwikkeld gehoor. Als zij zegt dat het goed is, mogen we met een gerust hart met ons werk naar buiten komen."

Wie als zanger of muzikant nog op zoek is naar een orkest of koor om mee te musiceren kan atijd bij de familie Giot terecht op 0476/43 19 90.Klik hier om de bijgevoegde foto te zien.