Dringend kosters gezocht


Hasselt - Niet enkel het aantal priesters is de laatste jaren drastisch gedaald, ook het kleine aantal kosters vormt een probleem voor de katholieke kerk. En zolang er geen loon naar werken komt, lijkt de toestand alleen maar te verslechteren. Er zijn maar 600 kosters voor ruim 1.800 parochies.

Léon-Bernard Giot ( 48 ) uit Melle, zelf koster-organist of koster-orgelist, beschreef in zijn brief aan de Vlaamse minister-president Leterme de tekorten van de kosters, orgelisten, voorzangers en koorleiders. Wat hij vraagt van Leterme is geen overheidswedde, maar een compensatie voor de besparingen die de overheid realiseerde op de priesterweddes door het verminderd aantal priesters "zon 10.000 minder dan vroeger", stelt Giot. Fulltime kosters vind je nauwelijks aangezien het loon niet echt aanlokkelijk klinkt een beginnende professionele koster verdient 1.300 Euro bruto per maand. Giot is naast koster-orgelist ook ambtenaar. "Een koster moet gemiddeld drie parochies doen, ik doe er een vijftal." Onkosten zoals vervoerskosten worden niet terugbetaald.

Chrétien Peeters ( 57 ), koster in Ophoven, beaamt het verhaal van Giot. Ook hij combineert twee jobs. Hij is bibliothecaris, daarnaast werkt hij ongeveer tien uur per week als koster. "Soms is dat meer, zeker rond de feestdagen", zegt hij. "Mijn taak is alles klaar te zetten voor de dienst, daarna weer opruimen, zorgen voor het onderhoud van de kerk en orgel spelen." Daar komen dan nog doopsels, huwelijken, en begrafenissen bij." Daarvoor word ik wel apart betaald".Het kan ook saai worden in de kerk. "Als je weinig tijd hebt om voor te bereiden, kan je ook niet vaak nieuwe stukken spelen", zegt Giot. Een vergoeding voor de kosters, orgelisten, organisten, voorzangers en koorleiders zou dus ook de kerk ten goede komen, want naast het geloof is ook de muziek belangrijk. "Mensen gaan immers liever naar een "goede dienst". Maar als het zo doorgaat luisteren we in de toekomst enkel nog naar cd-muziek in de kerk.


( Artikel : DoCa - Foto : Dick DEMEY )