Eurosongkandidate Christel Pagnoul


Mellenaar begeleidt met brio


Vanavond om iets over half negen (18 februari 2000) zendt de Franstalige televisiezender RTBF de finale uit van de Belgische selecties voor het Eurosongfestival. "Interessant om weten, maar wat heeft dat met onze regio te maken", vraagt u zich al af. Heel veel, want de grote kanshebber is het 16-jarig meisje Christel Pagnoul uit de streek van Brussel. En zij volgt sinds kort zanglessen in Melle, bij de bekende zangleraar Léon-Bernard Giot. Blijkbaar wil Melle na de Miss-België-verkiezingen met Joke Van De Velde nu ook bij het Eurosongfestival een vinger in de pap te brokken hebben.


Nieuwe Sandra Kim ?

Christel Pagnoul, komt uit de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde. Als ze de preselectie van Eurosong wint, mag ze op 13 mei ons land in de Zweedse hoofdstad Stockholm vertegwoordigen met het liedje 'Pour la vie'. Met haar 16 jaar doet ze een beetje denken aan dat andere Franstalige kindsterretje dat ooit hoge toppen scheerde op het Songfestival, Sandra Kim. "Ze is echt fantastisch", zegt haar zangleraar Giot, "ze heeft al twee zangwedstrijden gewonnen op de RTBF en op RTL, onder andere met een liedje van Céline Dion. Daar is ze een grote fan van. En binnenkort speelt ze in Parijs de rol van de zigeunerin in de musical 'De Klokkenluider van de Notre Dame'. Ze is de ideale kandidate om ons land in Zweden te vertegenwoordigen. Ze heeft présence en iedereen is er over verbaasd dat ze op zo'n jonge leeftijd al die talenten heeft."

Vraag is natuurlijk waarom een meisje uit Brussel les komt volgen in Melle. "Ik zit als zangleraar veel in jury's van zangwedstrijden en het is dan de gewoonte dat de eerste drie na de wedstrijd nog een woordje uitleg krijgen van de jury. Bij de meeste beperkt zich dat tot felicitaties. Maar ik geef toch wat meer raad dan dat. En blijkbaar heeft Christel dat onthouden, want ze heeft me na de wedstrijd 'The Golden Voice' zelf opgezocht met de vraag of ze bij les kon volgen.


Het geheim : ademen

Giot had ook nog een andere leerlinge in de race Zweden zitten, een meisje uit Ronse dat onlangs vijfde werd in de Soundmixshow van VTM. Maar zij heeft het dus niet gehaald, Christel wel. Misschien heeft dat andere meisje wel niet goed geluisterd tijdens de lessen ademhalingstechnieken van Léon-Bernard Giot. Want daar is hij al 25 jaar mee bezig. Z'n zangschool heet trouwens ook officieel 'de zang- en ademhalingsschool'. "We leren de mensen ademen vanuit de buik. Da's de meest natuurlijke manier van ademhalen, maar toch zijn er weinigen die de techniek echt goed beheersen. Meestal adem je met je borst, wat de druk op de stem verhoogt en dan kom je in de problemen. Zeker als je constant met je stem bezig bent, zoals zangers of blazers."

Giot wordt ook wel eens de Montignac van de ademhaling genoemd. "Het is een titel die ik kreeg in een krantenartikel en ik vond het eigenlijk wel gepast. Ik heb de buikademhaling niet uitgevonden en ik was ook niet de eerste die het belang ervan aangetoond heeft. Net als Montignac die zijn theorieën ook niet zelf uitgevonden heeft".


Stem Christel naar Zweden

Over zijn leerlinge is Giot razend enthousiast. "Ik zou iedereen willen oproepen om tijdens de uitzending van vrijdag voor haar te stemmen. Want ook als Vlaming kan je meestemmen tijdens de Waalse preselectie voor Eurosong. En ik denk dat ze het erg goed zal doen. Ik heb eens gekeken op de internetsite waar je nu al kan stemmen op de verschillende kandidaten en ze staat op de eerste plaats". Nog op het internet heeft Christel een eigen homepage (www.christelpagnoul.com). Waar je meer te weten komt over haar leven en waar je ook enkele andere liedjes van Christel kan beluisteren. En wie weet, komt dankzij de zanglessen van een Melse zangleraar volgend jaar het Eurosongfestival nog eens naar ons land.


Bart Verhulst