Ademhalingscursus te Zottegem
Mooiere klanken

Het Koninklijk Muziekverbond van BelgiŽ afdeling Oost-Vlaanderen organiseerde zondag 3 oktober in het college O.L.-Vrouw van Demsbeke aan de Ooststraat te Zottegem, een ademhalingscursus. Niet alleen voor haar eigen leden, maar ook voor alle geÔnteresseerde sprekers, blazers en zangers.

Het Muziekverbond is de grootste overkoepelende organisatie van BelgiŽ voor fanfares, harmonieŽn, brassbands en zangverenigingen. Het zijn precies deze muzikanten en zangers die nu een uitgelezen kans kregen om een ademhalingscursus te volgen met de bedoeling een mooiere klank voort te brengen met hun respectievelijke instrumenten.

Het is inderdaad niet zo eenvoudig om verschillende tonen te maken, maar nog veel moeilijker om ze mooi rond te krijgen en nog moeilijker om ze even rond te kunnen aanhouden : een mooie vibrato dus, zoals de lesgever het zei.

Deze Mellenaar, Lťon-Bernard Giot, is zang- en stempedagoog sedert meer dan twintig jaar en meer dan 25 jaar zelf muzikant, alsook koorleider en dirigent bij verschillende muziekmaatschappijen uit de regio.

Het is dan ook logisch dat het Muziekverbond een beroep heeft gedaan op deze specialist in de materie om zowel muzikanten, zangers en sprekers wijs te maken hoe zij precies dienen te ademen om mooie warme klanken te kunnen voortbrengen.

Wij noteerden ook heel speciaal de aanwezigheid van verschillende leerkrachten voor wie het natuurlijk van dubbel belang is om goed te ademen, niet alleen voor zichzelf, maar ook en vooral omdat zij jaar na jaar tal van kinderen hetzelfde moeten leren.

Het gevaar is reŽel dat een hese leraar, hese leerlingen gaat voortbrengen, en dat werd zondag heel duidelijk aangevoeld al "te vermijden".

De aandacht en de medewerking was groot en dat bewijst dat deze cursus zeker voor herhaling vatbaar is.

Wie een gelijkaardige cursus met workshop wenst te organiseren, kan zich het best wenden tot het KMVB-secretariaat te Gent, tel. 09/232.38.71.Klik hier om de bijgevoegde foto te zien.