Minister Anciaux reikt Gouden Medaille uit


Professor Giot vereremerkt


Professor Léon-Bernard Giot, de stichter en bezieler van talrijke muzikale verenigingen in onze regio, werd vrijdag 24 november 2000 omstreeks 19u30 vereremerkt door de Minister voor Cultuur Bert Anciaux. Een hele eer want de Goude Medaille is de grootste onderscheiding uitgereikt door de minister voor cultuur, zonder enige financiële vergoeding. Professor Giot stichtte meer dan 25 jaar geleden verschillende zangscholen : te Melle, te Wanzele en te Brussel.

Hij zong als bariton-solo talrijke concerten in binnen- en buitenland, stichtte het Jeugdkoor Angeli te Wanzele, het Jeugdkoor Angeli te Melle, vernieuwde en herschikte de Koninklijke Sint-Bavo-Zangvereniging te Wanzele (Lede), hij leidt het Gemengd Koor Singhet Fro Mere (3e divisie), stichtte het Orkest de Zonnebrengers, stichtte het Groot Internationaal Koor en Orkest te Gent, is een veel gevraagd jurylid in tal van muziekwedstrijden en raadgever van muziekmaatschappijen. Hij is koorleider, dirigent en voorzitter van de meeste van deze verenigingen. Daarnaast is hij voorzanger-orgelist te Wanzele, te Vlekkem en te Erondegem ; soms ook te Erpe, te Mere, te Lede, Melle, enz.

Hij heeft in al die jaren honderden, misschien zelfs duizenden leerlingen leren ademen en zingen op de natuurlijke wijze, en vooral hen gemotiveerd om te blijven zingen !

De onderwezen techniek is uniek voor ons land maar ook voor heel de wereld ! Het gaat over de buik- en flankademhaling ontwikkeld door de Professoren Lucienne Van Deyck en Marie-Thérèse Maesen, de beste zangpedagogen ter wereld !

De verdienste van Professor L.B. Giot ligt in het initiëren van talrijke leerlingen in deze materie en vooral in het verspreiden van deze unieke techniek van eigen bodem.

Deze techniek is gebaseerd op de natuurlijke ademhaling, dus zonder te forceren op de keel of de stembanden zodat de tonen en klanken ontspannen en natuurlijk overkomen. Het publiek weet steeds deze klanken bijzonder te appreciëren. Wat meer is : ook de blazers in onze vele plaatselijke muziekmaatschappijen weten ondertussen dat zij ook deze techniek moeten aanleren om betere, mooiere, juistere en warmere tonen te brengen.

Mede door de steun van het Koninklijk Muziekverbond van België, de grootste muziekfederatie van het land, kon Professor Léon-Bernard Giot zijn zang- en ademhalingstechnieken verspreiden onder een brede laag van de bevolking.

Het is dan ook met enige fierheid dat zijn leerlingen minister Anciaux verzochten om hem te vereremerken met de hoogste onderscheiding, wat ook gebeurde.

Het gemeentebestuur van Lede en de gouverneur van Oost-Vlaanderen Herman Balthazar, schitterden hierbij echter met hun afwezigheid ; toch onbegrijpelijk gezien de uitzonderlijke staat van dienst van deze muzikale duizendpoot.

Wie doet het hem na ? En dat allemaal in combinatie met een kroostrijk gezin ; zijn kinderen zijn eveneens muzikanten : Lara Giot (16) is pianiste, Emily Giot (16) speelt viool, Frederik Giot (19) speelt cello.

Na het uitreiken van de Goude Medaille en de bijpassende bloemenruiker voor Erna, zijn echtgenote, zonder wie hij nooit al deze verenigingen zou kunnen bezielen, werd er verder gefeest in het Cultureel Centrum De Spinsch te Wanzele. Wellicht weet u dat alle muzikanten, elk jaar opnieuw de heilige Caecilia van Rome vieren, de patrones van alle musici... en dat kan nogal eens uitlopen... wij houden u op de hoogte !

Wij wensen de Prof. Giot veel succes toe, de komende 25 jaar !

Wie wil meezingen of wie wil leren zingen-ademen, kan steeds terecht bij : Professor Léon-Bernard Giot : te bereiken op nr. 0476/43.19.90, Koninklijk Muziekverbond van België hoofdzetel 02/241.36.65 of Kon. Muziekverbond Oost-Vlaanderen : 09/259.15.53.Klik hier om de bijgevoegde foto te zien.