De Valkerij vandaag.

Het is de slechtvalk, die vertrekt van de vuist, die snel stijgt en gedragen door krachtige vleugelslagen aan hoogte wint en daarna begint te cirkelen. Dit kleine puntje, moeilijk te zien in de zuivere hemel, volgt perfect zijn meester en de hond op de grond. Een klucht patrijzen vliegt op en de valk schiet al schuin naar de laatste, de vleugels geplooid, als een druppel. Hij slaat ze in volle vlucht met een duizelingwekkende vaart in een wolk van veren en stort samen met de patrijs op de gronde.

Het is de havik of harris buizerd (hiernaast) die van de vuist naar een konijn bliksemt en het enkele tientallen meters verder slaat. Daar zit die vogel, zijn klauwen goed vast in de kop van het konijn, met  ogen die je doordringen.  (een jacht met een havik bekijken)

Dit alles duurde maar enkele minuten of enkele seconden, maar dit is de essentie van wat met noemt het vliegen met de vogels, het plezier van het vluchtbedrijf.

Deze kleine taferelen schijnen simpel, maar ze veronderstellen een lange leertijd die van een schichtige roofvogel een bekwame hulpkracht maakt voor een veeleisende jacht.

Dat die vogel, die vrij vliegt, op commando terug komt naar de valkenier, dat maakt de betovering en de moeilijkheid, zoals in 1240 Keizer Frederik II van Hohenstaufen het uitlegde: Het is niet door macht maar alleen door de kracht van de menselijke geest dat ze zich laten vangen en opleiden.

De gebaren die vandaag nog door enkele aanhangers van het vluchtbedrijf worden herhaald, verschillen nauwelijks sinds eeuwen, hoe ver we ook teruggaan.
 

Wat is Valkerij  |  Een beetje geschiedenis  |  Valkerij vandaag  |  Valkerij in de wereld  |  Hoe word je valkenier  |  IAF  |  CMB